Смолян се поклони пред величието на Левски

Смолян се поклони пред величието на Левски

Смолян се поклони пред Левски, най-свидния син на България, увиснал на бесилото, за да възкръсне и се превърне в мерило за правда и свобода. Тази вечер с Почетен караул и тържествена заря бяха отбелязани 150 години от гибелта на Дякона. Стотици участваха във факелното шествие, което тръгна от читалище „Балкански просветител” в Райково и продължи до паметника на Апостола в двора на ППМГ. В шествието се включиха кметът Николай Мелемов, областният управител Стефан Сабрутев, заместникът му Христо Станчев, гл.секретар на областната администрация Георги Кисьов, секретарят на Община Смолян Момчил Николов, началникът на РУО Никола Запрянов, секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков, директорката на ППМГ „В.Левски“ Мария Илиева и др.

shestva

Стотици смолянчани, млади хора и ученици бяха дошли, за да почетат делото на великия и безсмъртен българин. Прочувствена програма за живота, подвига и безсмъртието на Апостола бяха подготвили ученици от ППМГ, чийто патрон е Васил Левски.

melemov

Признателни смолянчани, училища, представители на общински, областни и партийни структури поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата в двора на Райковската гимназия.

След това се проведе тържествена заря.

Организатори на честванията са община Смолян, 101 –ви Алпийски полк, ППМГ „Васил Левски”, Общински комитет „Васил Левски” и РУО.

По-рано днес, венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Левски на Стария център в Смолян, съобщиха от пресцентъра на общината.

pmg

zaria

Вирни се горе