Служителите на ”Гранична полиция” честват професионалния си празник

Служителите на ”Гранична полиция” честват професионалния си празник

На 22 декември служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ честват своя професионален празник. На тази дата се навършват 135 години от обнародването на първия у нас Закон за пограничната стража.

След освобождението на България четите и местните караули са първите пазители на границите ни. Този начин на охрана съществува цяло десетилетие. Постепенно пехотни дружини поемат функциите на селските погранични стражи по границата на Княжество България с Румъния и Сърбия.

Охраната на границата с Турция се поема от специална конна жандармерия. През 1887 г. министър-председателят и министър на вътрешните дела на Княжество България Стефан Стамболов внася в Народното събрание законопроект за пограничната стража.

Законът е приет и на 22 декември 1887 г. е обнародван в “Държавен вестник”. С него охраната на държавните граници се възлага на министерството на вътрешните дела.

През 1900 г. е одобрен първият устав за пограничната служба, според който под охраната на граничната стража се поставя гранична зона, простираща се на 5 км навътре от сухопътната граница в територията на България.

По време на Балканските войни и последвалата Първа световна война граничарите са в първите редици на сраженията. Те се сражават с висок дух и патриотизъм, проявяват истински героизъм в боевете. През 1920 г. министерският съвет взема решение за създаване на Морска и Речна жандармерийска служба. От 1937 г. е определено точното обозначаване на граничната линия с гранични пирамиди и гранична бразда.

През 1938 г. в граничната зона на дунавската и черноморската граница се включват териториалните води и брега със селата по бреговата линия. От 1946 г. структурата за охрана на границата се нарича Гранични войски.

През 1997 г. с приемането на Закона за министерството на вътрешните работи Главна дирекция “Гранична полиция” е обособена като специализирана полицейска служба за охрана на държавната граница и контрол за спазването на граничния режим.

През 2002 година приключва замяната на военнослужещите на наборна военна служба с професионални гранично-полицейски служители. До 2007 г. в службата се извършва преструктуриране и се въвежда принципът “Една граница – една структура за охрана”.

Честит професионален празник!

Вирни се горе