Служители на Областна администрация Смолян почистиха района около чешмата край Роженските ливади

 Служители на Областна администрация Смолян почистиха района около чешмата край Роженските ливади

Седмица преди началото на Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен-2023“, служители на Областна администрация Смолян, почистиха района около чешмата край Роженските ливади, на която е монтирана паметната плоча на създателя на събора отец Ангел Инджов - Комитата.

Окосена бе избуялата трева, отстранени бяха прорасналите храсти, а множеството изхвърлени отпадъци – събрани.

Баралефът на инициатора на роженския събор протойерей Ангел Инджов – Комитата, който е монтиран на почистената днес чешма, е официално открит през месец август, в навечерието на провелият се Национален фолклорен събор „Рожен - 2006”. На официалната церемония са присъствали министъра на културата Стефан Данаилов, областния управител на област Смолян д-р Петър Фиданов и кмета на Община Смолян Дора Янкова.

Ангел Инджов, известен като Комитата е роден в 1866 година в пашмаклийското село Карлуково, тогава в Османската империя, а днес село Славейно, община Смолян. Учил е в родното си село, където през 1879 година завършва четвърто отделение. Останал е от малък сирак. Работил е като зидар, след което става предприемач в София. На 9 април 1895 г. е ръкоположен за свещеник в Цариград от митрополит Максим Пловдивски и на 20 юли е заел овакантената от свещеник Емануил Беев енория в родното му село Славейно. Една година по-късно става свещеник в Долно Дерекьой. Под негово ръководство е построен параклисът на Рожен „Свети Пантелеймон“. През 1898 година Ангел Инджов е инициатор за провеждането на първия роженски събор, където се срещат родопчани от Свободна България и Османската империя.

Местността Рожен е емблематична за родопчани. Поляните на Рожен помнят много тъжни и радостни исторически събития и моменти, свързани с този край. Трябва да сме признателни и да помним името и делата на един от многото родолюбиви българи - протойерей Ангел Инджов – комитата от Славейно, основателя на роженския събор, който е средище на духовност и родолюбие.

Най-малкото, което можем да направим днес е да почетем паметта на този свят човек, като проявим отговорно гражданско поведение и опазим пространството около чешмата с неговия баралеф в чист и приветлив вид.

В рамките на деня служителите на Областна администрация Смолян, почистиха района около още една чешма.

Вирни се горе