Случаи на коронавирус са установени в социални домове в област Смолян

Случаи на коронавирус са установени в социални домове в област Смолян

През изминалата седмица новоизлекуваните от COVID-19 в област Смолян са повече от новозаразените

„През изминалата седмица на територията на област Смолян 42-ма са излекувани от COVID-19, а установените новозаразени лица са 30. По общини те са: от Смолян-13, Златоград-9, Мадан-4, Рудозем-2, от Баните и Неделино по един, със средна възраст от 64.5 години. Хоспитализираните са 23-ма, за съжаление, има и двама починали. Към момента на болнично лечение са 34 пациента, като 32-ма от тях се лекуват в болниците на територията на областта, а двама са настанени за лечение в болници в София. От началото на пандемията общият брой на заразените лица на територията на област Смолян е 546, от които 82-ма са активни към момента.“, заместник-областният управител Андриян Петров представи обобщена информация за актуалната епидемична обстановка в региона по време на редовния ежеседмичен брифинг.

Директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева информира медиите по основни въпроси, свързани с дейността на инспекцията през изминалата седмица. Заразени с COVID-19 са установени в социални домове в област Смолян, стана ясно на брифинга днес. Случаите на коронавирус са в Дома за възрастни в с. Фатово и за хора с психични разстройства в с. Ровино, както и в център за деца с увреждания в Златоград. В заведенията във Фатово и Ровино позитивните са само от персонала, а в центъра в Златоград – от потребителите на социалните услуги. Общо 30 са новите заразени с коронавирус в област Смолян през миналата седмица, а двама позитивни са починали.

В дома във Фатово са заразени трима служители от персонала, а в Ровино- работещ в кухнята. Всички позитивни са изведени от работните им места, един е настанен в болница, а останалите са под карантина и лечение в домашни условия. Случаите в двата социални дома са установени само седмица, след като при извършени бързи тестове на домуващите и персонала никой не е показал положителна проба. В Златоград са позитивни трима от възпитаниците на центъра на деца с увреждания. Центърът е разпуснат, всички потребители на социалната услуга са под карантина като контактни на заразените. В Ровино е осигурен нов кухненски персонал в дома. От РЗИ са разпоредили противоепидемични мерки в трите социални заведения. Всички домуващи във Фатово са изследвани с PCR тестове, няма позитивни, уточняват от РЗИ. Сред контактните лица на заразените от двата дома няма хора от потребителите на социалната услуга. Предприети са действия за осигуряване на места за изолация на контактни или лица проявяващи симптоми. Направени са проверки и съответно предписания за отстраняване на пропуските в домовете и дневния център. По предписания на главният здравен инспектор следва да бъдат и ще бъдат изготвени предписания за условията на работа при COVID-19 в социалните домове и план за действие на областно ниво при възникване на огнище. Проведена е среща и с ръководството на областната болница за осигуряване на болнично лечение при голям приток на пациенти от домовете. Има такава готовност.“, разясни д-р Кубатева.

„През изминалата седмица започна приема на пациенти с COVID-19 в МБАЛ-Златоград. В тази връзка сме оказали консултативна помощ на колегите в болницата, относно организацията на работа при лечението на пациентите с коронавирус за недопускане разпространение на заразата сред персонала и другите пациенти. И през тази седмица ще бъдем на място в болницата.“ По повод създалото се напрежение в Общински съвет-Златоград, д-р Кубатева отбеляза, че в общината няма драма с инфекцията коронавирус. Тя го определи по-скоро като нормална реакция на стрес и паника при поява на първи случаи от COVID-19. „Считам дори, че златоградчани имат предимството пред останалите общини да бъдат по-информирани и подготвени, както и да ползват опита на другите общини.“ „В петък беше подписан анексът към Националния рамков договор, свързан с трудностите на общинските болници за сключване на договор за лечение по пътеката на COVID-19. Има решение и общинските болници ще могат да сключват такива договори.“, каза директорът на здравната инспекция. „През изминалата седмица РЗИ-Смолян извърши бързи тестове на 27 желаещи от преболедувалите коронавирус от завода за авточасти в Смолян, с цел установяване наличие на антитела. Резултатите показаха, че при 25 от тестваните има наличие на имуноглобулини, което е добър показател, че един месец след изкарване на инфекцията тези пациенти са изградили антитела срещу вируса. След два-три месеца предстои да ги изследваме отново, за да проследим каква е продължителността на антителата, които сме установили към този момент.“ Д-р Кубатева припомни, че COVID-19 е въздушно-капкова инфекция, която лесно и бързо се разпространява. Затова е важно спазването на дистанция, носенето на предпазни маски, лична хигиена и дезинфекция, избягване на масови мероприятия и срещи с много хора. Ключова е личната отговорност на всеки един гражданин. „В момента на лечение в областната болница са 23-ма пациенти с коронавирусна инфекция, от които двама са на интензивно лечение. На този етап нямаме проблеми с персонала, всички са здрави. Продължаваме да работим в нормален ритъм и се надяваме пациентите да намаляват.“, директорът на МБАЛ-Смолян, д-р Марин Даракчиев представи информация за актуалната ситуация в лечебното заведение.

Заместник-директорът на ОД МВР Смолян, комисар Димитър Ежев съобщи, че през изминалата седмица няма установени случаи на нарушение на противоепидемичните мерки. „ОД МВР Смолян продължава, както и досега, да съдейства на другите институции за спазване на всички разпоредби за предотвратяване разпространението на COVID-19 в региона.“ Заместник-областният управител Андриян Петров информира медиите за извършената контролна дейност от институциите през изминалата седмица. Служителите от „Инспекция по труда“ – Смолян са извършили 18 проверки, включително и за спазване на противоепидемичните мерки на територията на област Смолян. Проверени са търговски обекти (хотели, ресторанти и по-малки заведения и магазини) и строителни обекти. По отношение на спазване на противоепидемичните мерки от страна на работодатели, работници и служители няма установени нарушения. При установяване на нарушение по време на проверката, то се отстранява на момента.

От отдел „Контрол на храните“ към Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян са извършени засилени проверки на обекти за търговия с храни, заведения за обществено хранене и обекти за производство и търговия с храни. На територията на област Смолян са осъществени 54 проверки, като 8 от тях са на територията на община Смолян. Проверени са 49 обекта за търговия на дребно и заведения за обществено хранене; един кухненски блок на детска градина; 4 обекта за производство и търговия с храни. В проверените обекти не са констатирани нарушения и несъответствия.

Служителите на Областна дирекция на МВР – Смолян непрекъснато оказват съдействие на служителите на РЗИ. Според справка към 14.08.2020 г. от информационната система, е осъществен непосредствен контрол на над 241 лица на територията на област Смолян с наложена карантина. Служители на РЗИ – Смолян са направили 114 проверки за спазване на противоепидемичните мерки, както следва: 89 проверки в обекти с обществено предназначение; 3 проверки в социални домове; 9 проверки в извънболнична помощ; 13 проверки за болнична помощ в лечебни заведения.

Има съставени 2 акта за нарушаване на противоепидемичните мерки в кафе – аперитив в гр. Златоград и в магазин в с. Орехово, община Чепеларе. Дадени са 6 броя предписания за дезинфекционни мероприятия – 5 на социалните домове и 1 на дневен център, предстои издаване на предписание на ФА „Родопа“. През седмицата е констатирано завишена заболеваемост в с. Река, община Смолян, както и подаден сигнал, че има струпване на хора в хранителен магазин в селото, за което е извършена съвместна проверка на служители на РЗИ–Смолян и ОД на МВР–Смолян. По време на проверката не са установени пропуски, нямало е струпване на хора. Дадено е предписание на Джамийството за носенето на маски в молитвения дом в с. Река.

Вирни се горе