След яростна съпротива от групата на ПП-ДБ, Кметът оттегли докладната за разширяване на синята зона в Смолян

След яростна съпротива от групата на ПП-ДБ, Кметът оттегли докладната за разширяване на синята зона в Смолян

На провелото се вчера заседание на Общински съвет-Смолян, кметът Николай Мелемов взе решение да оттегли докладната записка за разширяване на синята зона за платено паркиране в града, след интензивни дебати и остра съпротива от групата на ПП-ДБ.

Близо два часа продължиха дебатите в ОбС по предложението за обособяване на новите паркоместа от втория етап на платеното паркиране. Съветникът от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Емил Келешев изрази несъгласие, подчертавайки необходимостта първо да се приеме транспортната схема на града, която не е актуализирана от 15 години. Той подчерта, че много квартали нямат градски транспорт, а хората се нуждаят от своите автомобили за придвижване.

Съветниците подчертаха, че предложеното разширение не отчита реалните нужди и интереси на гражданите, а създава значителни трудности за местните жители. Освен това, то не решава основните проблеми пред общината, включително липсата на алтернативни транспортни решения и недостатъчната инвестиция в подобряване на транспортната инфраструктура.

Те изтъкнаха аргументи, че разширяването на платената зона може да доведе до обратен ефект, като хората ще се насочат към паркиране по малките улички. Съветникът от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Турналиев подчерта, че градът е специфичен, с голяма денивелация, и автомобилният транспорт е основната възможност за придвижване. Той настоя за изграждането на нови паркинги, като разширяването на платената зона би означавало облагане на гражданите с квазиданък.

От “Продължаваме Промяната - Демократична България” подчертаха, че разширяването на платената зона е само доказателство за липсата на стратегическо мислене и ангажимент от страна на кмета да предложи реални и ефективни решения за гражданите на Смолян.

Пресцентър ПП -ДБ

Вирни се горе