След тригодишно прекъсване фестивалът на киселото мляко в Момчиловци се завръща

След тригодишно прекъсване фестивалът на киселото мляко в Момчиловци се завръща

След 3-годишно годишно прекъсване фестивалът на киселото мляко – култура и традиции се завръща в Момчиловци. Тази година от 1 до 3 септември ще се проведе шестото издание. Откриването е в петък от 17 часа от домакините – самодейците при НЧ „Светлина – 1925“ и гайдарски състав „Момчиловци“ с ръководител Атанас Тодоров, предаде БНР.

Кулминацията на празника е в събота. Посетителите ще могат да видят стара технология по избиване на масло в борилка. В изложението на производители на домашни сладка, билки, чайове, мед, и др. екологични продукти посетителите ще могат да опитат и да си закупят млечни продукти на производители, фермери от страната. Освен това партньорът в провеждането на фестивал – Китай също ще има шатра в която ще показва и предлага за закупуване различни сувенири. Ще има конкурс за най-добри кисело мляко, сирене и кашкавал.

Гостите ще се насладят на спектакъла „Красотата на Родопите“ – Национален конкурс „Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи“. Предвидени са още много други изненади.

Основна цел на фестивала на киселото мляко – култура и традиции е да популяризира традициите за производство на кисело мляко и сирена, заедно със богатството на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските обичаи и автентичните родопски занаяти.

Вирни се горе