След 15 часа в неизвестност откриха баба и внуче, изгубили се в Родопите

След 15 часа в неизвестност откриха баба и внуче, изгубили се в Родопите

Откриха изгубили се в Родопите 64-годишна жена и нейното 10-годишно внуче, съобщава БНТ.

Те са прекарали повече от 15 часа в неизвестност.

В акцията по издирването им са участвали полицаи, пожарникари, горски служители и доброволци от две области.

По информация на полицията малко след 19.00 часа снощи близък на семейството съобщава, че жената и детето са се загубили в района на местността "Широка поляна" край Батак, където били за почивните дни. Жената и нейното внуче са от село Чешнигирово и често летували в района и го познавали. По тази причина решили да се поразходят. Не след дълго обаче се загубили и не могли да открият обратния път. Жената успяла да се обади по мобилния си телефон на свой близък, който пък подал сигнал в полицията.

За издирването снощи и тази сутрин са били сформирани групи от служители на полицейския участък и пожарната в Батак, полицейското управление в Пещера, лесничеи, доброволци от сдружение "Планинско спасяване"-Пазарджик, офроуд групи от Пещера и Велинград, жители от близките населени места.

За случилото се били уведомени и полицаите от участъка в Доспат при Районното управление в Девин, защото за последно жената и детето били локализирани в местност в близост до границата със смолянска област. Районът бил труден за претърсване заради гъстата горска растителност, силно пресечения терен и липсата на обхват на мобилните оператори в района.

За щастие днес преди обед бабата и внучето били открити невредими от служители на полицейския участък в Доспат. Въпреки прекараната нощ на открито в доста неблагоприятни природни условия те са в добро общо състояние.

Вирни се горе