Скулптура на Орфей се извисява от връх край Триград

Скулптура на Орфей се извисява от връх край Триград

Скулптура на Орфей е монтирана днес на Орфеев връх (1550 м) над Триград, съобщи Митко Чолаков, един от инициаторите за издигане на скулптурата. Каменната композиция се вижда от Триград и околностите, превръщайки се в туристическа забележителност, предаде БТА.

Автор на фигурата е скулпторът Ангел Каравланов от Пловдив. Инициативата за нейното поставяне е на група жители на Триград, опитващи се през последните години да пресъздадат легендата за Орфей в туристическата реклама на региона. Пещерата „Дяволското гърло“ се смята според легенди за мястото, където митичният музикант е слязъл в царството на Хадес, търсейки любимата си Евридика. „Орфически мистерии“ е традиционен ежегоден празник в Триград, пресъздаващ в музикално-сценични интерпретации мита за Орфей.

Инициаторите за скулптурата над Триград успяха да реализират идеята си, прокарвайки преди това път до труднодостъпната местност, обяснява Митко Чолаков. Депутатът от ИТН Александър Вълчев е подпомогнал със средства инициативата. Издигането на скулптурата на върха става възможно благодарение на участието на местното туристическо дружество „Триградски скали“, ръководството на Горското стопанство и инициаторите Асен Чолаков, Бисер Сальохлев, Георги Панчев.

Предстои да се постави и осветление на върха, за да е видима скулптурната композиция и през нощта. Планира се да бъде трасирана и туристическа пътека към върха, от който се открива панорамна гледка към района.

Снимка: Митко Чолаков

Вирни се горе