Скулпторът Васил Маргаритов спечели голямата награда на ежегодния международен конкурс в Лондон

Скулпторът Васил Маргаритов спечели голямата награда на ежегодния международен конкурс в Лондон

Скулптурът Васил Маргаритов спечели голямата награда на ежегодния международен конкурс Visual Art Open 2022 (VAO) в Лондон със скулптурата Ритъм. VAO се организира от Асоциацията на Визуалните Артисти (VAA) в Обединеното Кралство.

Visual Art Open е ежегоден международен конкурс за творци с утвърдени и нови имена в областта на живописта, фотографията, скулптурата, илюстрацията и рисунката. Тази година в конкурса взеха участие над 4000 автора. До финала достигнаха по 5 творби от категория, селектирани от 9 членно жури от изявени английски художници, скулптори, куратори и артист мениджъри. Творбите на финалистите бяха изложени за широката публика в престижната галерия Unit 1 Gallery. Наградата за скулптура както и голямата награда на конкурса беше присъдена на Васил Маргаритов. Като победител в конкурса той получи и покана за самостоятелна изложба в Лондон през следващата година.

Васил Маргаритов е пловдивски скулптор с утвърдено име. Той е роден през 1965 г. в Смолян. Завършил е специалност скулптора в Национална художествена академия – София.

През годините той е правил редица самостоятелни изложби и е участвал в съвместни и групови изяви. В България негови творби са излагани в галерии в София, Пловдив, Варна и др. В чужбина Васил е показвал свои скулптури във Франкфурт - Германия, Виена - Австрия и Лондон - Обединеното Кралство.

Пловдивската публика познава изкуството му и чрез пластиката посветена на Атанас Кръстев, познат като Начо Културата, на площада до Балабановата къща. Васил направи тази скулптура през 2008 г. по поръчка на на Фондация "Пловдивско Възраждане", Пловдивски граждански клуб и инициативен комитет.

sculp

vasil

Вирни се горе