СКРЪБНА ВЕСТ

СКРЪБНА ВЕСТ

Клубът на дейците на културата съобщава с прискърбие, че на 20 декември 2022 г., след кратко боледуване ни напусна известният художник Симеон Николов.

Симо Николов, син на Караиван от с. Габрица, Община Смолян, е роден през м. август 1944 г. в гр. Ксанти, Северна Гърция. След преселването си в България учи в Червенковград (Рудозем), а след това в Райковската гимназия „Васил Левски”.

Магията на изобразяването го пленява още от началното отделение в старото турско училище в Рудозем. „Правех страхотни трактори „Кировец”, леки коли „Победа” и „ЗИМ”, рисувах със същото удоволствие и кофичките, поели по въжената линия от Флотационната фабрика към небето – споделяше майсторът, когато е ставало дума за началото да изрази себе си. – Първото признание получих на детска изложба, организирана в двора на училището. Наградата беше да бъда на първата редица при посрещането на Вълко Червенков, тогава министър председател на Народна република България и патрон на миньорския град...

Запленен от четките и боите, в Райковската гимназия Симо минава на по-високо ниво, започва да изографисва портрети. Рисува Ломоносов, Менделеев, Ламарк, Дарвин и три портрета на Васил Левски за украса на специалните кабинети. Един портрет на Апостола стоя до неотдавна на стълбището след централния вход, за да напомня на гимназистите, кой е патронът им.

В казармата е отново художник – във Военно-медицинската академия – София. След военната служба и преди да кандидатства в НХА „Николай Павлович” – София, Симеон Николов е художник в Родопския драматичен театър. Работи заедно с Петър Стайков.

В Националната художествена академия завършва живопис в класа на проф. Петър Михайлов. Професорът е известен с картината „Георги Димитров на Лайпцигския процес”, с портрета на Асен Василев, притежание на Художествената галерия в Смолян и други творби. От него научава, че преди всичко трябва да търси себе си и своя стил, така че авторитетите да не го впечатляват особено.

Двайсет години Симо Николов е главен художник на Смолян. Приносът му в изграждането облика на новия град е неоценим. Известно време е уредник в Градската художествена галерия. Но където и да е бил, каквото и да е правил, никога не е преставал да рисува. За половин век творческа дейност в къщите на хората има над 400 – 450 картини. В някои от тях не по една, а по 10 и повече. Има 6 самостоятелни изложби в Смолян, 1 в София на ул. „Шипка” № 6 и 1 в Германия. Участвал е в 20 национални изложби и международни пленери по живопис, а негови картини (близо 1000) са продадени в Канада, Австралия, САЩ, Русия, Франция, Италия, България – 35 държави по света.

Поклон, маестро Николов!

КЛУБ НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА – СМОЛЯН

Вирни се горе