Ски-полицаите са оказвали помощ и съдействие 106 пъти на държавни и общински органи

Ски-полицаите са оказвали помощ и съдействие 106 пъти на държавни и общински органи

На 25 сигнала са реагирали и са оказвали съдействия 106 пъти ски-полицаите до момента в курортен комплекс Пампорово от началото на активния зимен сезон.

Един от основните приоритети в дейността на ОД МВР – Смолян е осигуряването на полицейско присъствие в местата за спорт и почивка на туристите и добър обществен ред, сигурност и спокойствие за гостите в областта и туристите, посещаващи курортите в региона. Особено внимание в тази насока се обръща на курортен комплекс Пампорово, където средната посещаемост на ски-пистите варира от 3000 до 5000 скиори на ден. Това говори за формирането на тенденция в увеличаването на посетителите и гостите през всеки следващ зимен туристически сезон. Ето защо ежегодно ОД МВР – Смолян предприема съответните превантивни мерки, адекватни на протичащите промени в курорта, съобщиха от пресцентъра на дирекцията.

За шеста поредна година на територията на к.к. Пампорово функционира “Ски-полиция”. Възложени са функции на 7 полицейски служители, изпълняващи служебните си задължения изцяло по ски-пистите, ски-плацовете и обслужващите ги паркинги в курорта. Основни задачи на ски-патрулите са осигуряване на добър обществен ред и сигурност, спазване на наредбите на общините Смолян и Чепеларе, недопускане на хулигански прояви и присъствие на пияни скиори на пистите, навлизане на скиори в забранени и опасни участъци.

От началото на зимния туристически сезон 2015 – 2016 г. до момента ски-полицията е реагирала общо на 25 сигнала. Най-вече те са за пострадали туристи по пистите, за изгубени вещи – мобилни телефони, раници, лични документи и др. В два случая – за изгубени три деца на ски-пистите, които благодарение на бързата и професионална реакция на ски-полицаите веднага са намерени и предадени на родителите. Няма извършени тежки криминални престъпления и груби нарушения на общественият ред на ски-пистите. Нарушенията на общественият ред са главно за възникнали спорове и недоразумения между туристи, или туристи и служители, охраняващи и обслужващи ски-съоръженията. Малобройни са и регистрираните престъпни посегателства върху ски-оборудване и други вещи в районите на ски-пистите и плацовете. По различни причини са били проверени 154 лица за установяване на самоличността.

Ски-полицаите са оказвали помощ и съдействие до този момент общо 106 пъти на държавни и общински органи, 40 пъти на охранителите и ски патрулите, назначени от „Пампорово“ АД и 47 пъти са съдействали на туристи, изпаднали в затруднено положение в района на ски-пистите. В случаите на пострадали туристи са обезопасявали мястото на инцидента, оказвали са при необходимост първа помощ на пострадали. При обход на обособените маршрути в курорта ски-полицаите, съвместно с представители на НАП-Пловдив са извършили проверки в 12 търговски обекти и питейни заведения, като не са констатирани съществени нарушения, отчитат още от полицията.

Служителите от състава на ски-полицията са обезпечили сигурността и безопасността на състезателите и зрителите при проведени 11 масови мероприятия, като акцентът бе поставен върху проведения кръг от Европейската купа по ски за жени от 07 до 10.02.2016 г. По време на провелото се състезание няма регистрирани нарушения на обществения ред или извършени престъпления.

В началото на зимния туристически сезон, кметовете на общините Смолян и Чепеларе издадоха съгласувани заповеди, с които да регламентират времето и мястото за движение на моторни шейни, всъдеходи и МПС по ски-пистите в курорта. Това съществено улесни работата на служителите от ски-полицията, по превенцията за недопускане на нещастни инциденти със скиори.

За ефективността на ски-полицията говорят не само данните от полицейската статистика, но и положителните отзиви от страна на ръководството на “Пампорово” АД, представителите на туроператорските фирми и работещите в курорта. Положените усилия и професионализъм от страна на ски-полицаите срещат заслужена благодарност от страна на туристи, които са били изпаднали в някакво затруднение и са получили адекватна и навременна помощ и добро отношение от страна на служителите от полицейските ски-патрули.

Осигурената към момента спокойна среда на сигурност в к.к Пампорово е доказателство за добра резултатност на предприетите мерки от страна на ОД МВР – Смолян, като принос за това има и сформираната “Ски-полиция”.

Вирни се горе