Сийка Карталова – Суркова: Вложихме 1.5 млн. лв. в инфраструктура, още 2.8 млн. лв. са осигурени за Момчиловци. Водопроводът на Момчиловци е важна тема, а не горещ картоф по време на избори

Сийка Карталова – Суркова: Вложихме 1.5 млн. лв. в инфраструктура, още 2.8 млн. лв. са осигурени за Момчиловци. Водопроводът на Момчиловци е важна тема, а не горещ картоф по време на избори

След като кандидатът за кмет на с. Момчиловци и кандидат за общиниски съветник от „Новото време“ – КРОС Сийка Карталова - Суркова представи отчет на свършеното от нея като кмет на селото в мандат 2019 – 2023, тя очерта и приоритетите за следващите 4 години.

Кандидатирате се за трети пореден кметски мандат в знаковото село Момчиловци. Защо, г-жо Суркова?

Защото го обичам и знам, че мога да дам още много на Момчиловци и хората в него. Защото имаме започнати доста значими проекти, които искам да завършим успешно. А и защото голяма част от хората в селото ме припознават за техния кмет.

Какво считате за най-голямото си постижение през изминалите 4 години?

Курсът за развитие на Момчиловци е зададен, а големите постижения са плод на труда и волята на много хора. Moмчилoвци имa изĸлючитeлeн пoтeнциaл и той трябва да продължи да се развива. Пример сме как поетапно обликът на малките населени места може да се променя. Ако говорим в конкретика за изминалия мандат – в инфрастуктура вложихме около 1.5 млн. лв. в асфалтиране на улици, подменихме частично водопровод, довършена беше 40-метровата подпорна стена в критичен срутищен участък в центъра на селото с нов тротоар пред нея и нов асфалт, изградихме и още една подпорна стена от 40 м под път от републиканската пътна мрежа. Културно - историческият музей е с нов покрив, а уличното осветление в центъра е подменено с енергоспестяващи лед лампи като финансирането на последните два обекта е от дарения.

Имаме нов стрийт фитнес и детски кът в спортния център в близост до училището. Беше изградена подпорна стена в новата част на гробищния парк, изключително необходима за обособяването на гробни места. В бюджета на общината за тази година са заложени средства за изграждане на още една подпорна стена на ул. „Изгрев“. Освен това 2.8 млн. лв. чакат да бъдат усвоени за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа в Момчиловци след като приключи процедурата по обжалване на избрания изпълнител, а тя е на финала.

Водопроводът ли е най-големият проблем на Момчиловци?

Не. В следващия мандат реконструкцията му ще бъде факт. Най-големият проблем си остава демографската криза, както в повечето малки населени места. Добрата новина е , че млади семейства избират Момчиловци за свой дом и се чувстват добре при нас. Работят, творят, а IT специалистите твърдят, че интернетът ни е изключително добър. Отчитаме раздвижване на пазара на недвижимите имоти след пандемията и работим в посока дълбоките демографски проблеми да бъдат обратими.

Управлявате едно известно туристическо село вече 8 г. Посочете поне пет причини, за които си заслужва туристите да ви посетят?

Започвам с най-новата – Музеят на магията, който отвори врати в началото на септември т.г. и показва атрактивната колекция от реквизити на известни наши магове, събирана 30 години от обичания наш актьор и илюзионист Ненчо Илчев, родом от Момчиловци. Заедно с Културно –историческият музей на Момчиловци, който представя над 3 000 експоната и е единственият селски музей с картинна галерия и с църквата и камбанарията, която е част от 100-те национални туристически обекта, трите сгради представляват прекрасен архитектурен и духовен ансамбъл в центъра на селото. Национален велотур „Момчиловци“ е спортното събитие , което привлича ежегодно над 100 велосипедисти от цялата страна. В Момчиловци освен да чуете майсторското свирене на родопска гайда и да видите прекрасни народни танци, може да присъствате на концерт за оперно изкуство, да се включите в курс по китайски език и култура, да се потопите в атмосферата на празниците Тодоровден, 21 май-празник на селото, Международен фестивал на киселото мляко или да се разходите по 150 км пешеходни маршрути, в които ще видите и 29-те параклиса, накацали около селото.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе