Симеон Караколев: "Събора на Рожен ще бъде един апогей на българщината"

Симеон Караколев: "Събора на Рожен ще бъде един апогей на българщината"

Иновативното културно събитие, наследник на Националния фолклорен събор „Рожен”, което ще се проведе от 17 до 19 юли на Роженските поляни се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Община Смолян, в партньорство с Община Чепеларе и подкрепата на Министерство на културата. То ще е под патронажа на президента на Република България г-н Росен Плевнелиев. “Над 5 000 ще бъдат участниците в събора на Рожен, което го прави най-мащабното фолклорно мероприятие в България”, каза на пресконференция днес кметът на община Смолян Николай Мелемов. До момента за участие са се записали 314 певчески групи и ансамбли и 170 индивидуални изпълнители, като общият брой на всички участници надхвърля 5 000. Те ще се изявяват на три сцени, като е възможно да бъде монтирана и четвърта. „Основната ни цел е този събор да бъде по всеобхватен и да обхване целия бит на Родопа планина – туризма, фолклора и земеделието”, каза Мелемов. Община Смолян ще покрие дейности за 35-40 000 лв. при провеждането на събора, като община Чепеларе също се включва финансово с по-малка сума, другите разходи поема сдружение „Рожен – наследство в бъдещето”. Видни български фолклористи ще оценяват изпълненията в тазгодишния Фолклорен конкурс “Рожен-2015”. В журито ще участват проф. Милчо Василев – ректор на АМПТИИ – Пловдив, проф. д-р Даниела Дженева – директор на ФА „Тракия”, доц. Светла Станилова – преподавател в АМПТИИ – Пловдив, Стоянка Тенова – директор на НУФИ – Широка лъка, Таня Марева – директор на РИМ „Стою Шишков” – Смолян и Георги Андреев – диригент на НФА „Филип Кутев” – София. Специалните награди на конкурса са златни плакети за групи и индивидуални изпълнители, както и І-ва, ІІ-ра и ІІІ-та награди.

“Събора на Рожен ще бъде един апогей на българщината”. Това каза пред журналисти днес Симеон Караколев – изпълнителен директор на Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ Националният събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2015 ще съчетае етнокултурния аспект на събитието с животновъдството, което е традиционен поминък и е в основата на народната култура, фолклора, занаятите и съответните дялове от българската икономика. Караколев сподели, че за официалното откриване на мащабното културно събитие внушителен декор ще бъде българският трикольор с размери 5400 кв. м. (300 м. дължина и 18 м. ширина). Той ще бъде пазен от сдружението на Родопските хайдути в Смолян. Симеон Караколев отбеляза също така, че цел на тазгодишния Роженски събор е не да поставя рекорди, а да бъде „апогей на българщината“.

В мобилни експозиции ще бъдат подредени музейни изложби за скотовъдството по нашите земи, историята на Роженския събор и етнографски сбирки от региона. Ще се представят различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива. Посетителите на Събора ще видят породисти овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване в специализирани изложения. В програмата на събитието са включени фермерски състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, народни борби, шоу с кучета. На Рожен школа „Багатур“ ще демонстрира конни и бойни умения, мрежа „Хлебни къщи“ ще покаже „Театър на трохите“, а Ути Бъчваров ще сготви най-големия родопски курбан. Ще има и безплатна свободна зона за интернет. Вечерите ще завършват с грандиозни концерти, изпълнения на нестинари и народни веселби.

За първи път на Роженския събор ще бъдат показани в специално ревю автентични носии от цяла България. Организаторите подготвят и национален фотоконкурс “Рожен – наследство в бъдещето", като ще има и специална категория за деца. Извън ревюто, на Рожен, в музейните експозици, ще могат да се видят автентични 200-годишни родопски носии от етнографската сбирка на село Момчиловци и типичното каракачанско облекло, сред което и сватбен женски костюм отпреди повече от 100 години.

Очаква се Националният събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ да бъде посетен от над 350 000 души. В тази връзка относно организацията и осигуряване безопасността на участници и посетители са предвидени необходимите медицински пунктове, водоноски, полеви мивки, химически тоалетни и условия за палаткови лагери, оборудвани и с бани. Ще има някои ограничения за пътния трафик и обособени паркозони, както и охрана, която да следи за спазването на реда и сигурността по време на събора.

Съборът ще се открие на 17 юли в 10.30 ч. като и през трите дни – 17, 18 и 19 юли програмата ще продължава до 2 часа след полунощ.

Вирни се горе