Щъркелите са кауза за Ахмед Мутафчев от Доспат

Щъркелите са кауза за Ахмед Мутафчев от  Доспат

Ахмед Мутафчев е от Доспат и е убеден, че в родопското градче трябва да има щъркели. Той още през 2013 г. взема инициативата в свои ръце и я превръща в кауза. Построява гнездо за щъркели разположено в непосредствена близост до градския стадион /тогава/и до Туристическият информационен център. Мутафчев разказва, че през 2017 г. двойката щъркели са отгледали и поколение. Миналата година не са успели да отгледат малки заради честите пролетни валежи.

Тази година гнездото беше преместено в непосредствена близост до Новия център на гр. Доспат, наблизо е ТИЦ-гр. Доспат и училището в града. Общината оказа необходимото съдействие.

Ахмед допълва, че и преди години е имало щъркели в града – в долната част на града. Гнездото се е намирало на стълб до Бумбовата къща, но се е наложило събарянето му, поради късо съединение, което е застрашавало двойката.

„Трябва да има щъркели във всяко населено място – това го знам от старите хора”, категоричен е Ахмед Мутафчев, но според него по-важното е да се грижим за тях, да ги пазим и да ги задържим трайно. Ахмед Мутафчев ежедневно следи и се грижи за двойката щъркели.

Вирни се горе