Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия

Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия

Слаб сняг и мъгла от сутринта има в област Смолян. В курорта Пампорово и останалите приходи пътищата са заснежени,както и в други населени места в планинския регион.

По високите части на Родопите снеговалежът вече е натрупал няколко сантиметра, а температурата падна под нула градуса.Сутринта имаше и закъсали автомобили.

Агенция “Пътна инфраструктура” апелира водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване.

Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Снимка: I see you KAT

Вирни се горе