Шофьори, електроинженери, корабни работници, танцьори се търсят от работодатели в Смолянско

Шофьори, електроинженери, корабни работници, танцьори се търсят от работодатели в Смолянско

Недостиг на квалифицирани работници, специалисти, лекари, строители, занаятчии и представители на творчески професии се наблюдава както в публичния, така и в частния сектор в област Смолян. Шофьор е най-търсената професия сред работодателите в региона за следващата година, според резултатите от анкетно проучване, проведено от Областната комисия по заетост. Наред с обичайно недостигащите кадри, през тази година се прибавя и нова дефицитна професия за планинската област – корабен техник. Недостигът на квалифицирани кадри в туризма в Смолянско е хронична, но през последните две години хотелиерите успяват да запазят наетите в обектите екипи, тъй като и работата е в ограничен капацитет по време на пандемията, коментира Георги Пампоров, председател на Сдружението на родопските хотелиери и ресторантьори.

Сезонните назначения в хотели, ресторанти, места за настаняване и курорти засега се отлагат за началото на декември, уточняват от местният клуб на професионалните готвачи Chef`s Club Smolyan. Част от хотелиерите изчакват с наемането на персонал за ски сезона, за да се изяснят условията и противоепидемичните мерки, при които ще се работи. Готвачи, камериерки, рецепционисти, работници в кухня са обичайно търсените кадри в туристическия сектор. Строителният бранш в Смолянска област усеща много сериозен дефицит на работници, уточняват от местната организация на Камара на строителите в България. Фирмите търсят както строители, така и механизатори, багеристи, шофьори. Известни в миналото с добрите си дюлгери, Родопите днес изпитват недостиг на строителни професии, обяснява Владимир Кехайов, председател на КСБ – Смолян. Обучените и квалифицирани кадри заминават на работа в чужбина, дори в последните пандемични години. Браншът разчита на специалисти в пенсионна възраст, част от тях пенсионирани миньори, допълва Кехайов. С усилията на представителите на Камарата, от три години е възстановена паралелката, обучаваща бъдещи строителни техници в Професионалната гимназия по туризъм и строителство в Смолян. Заради недостига на кадри в работоспособна възраст, фирми в строителния сектор се принуждават да наемат работници от Молдова, за да ги обучат. В период на активизиране на крупни инфраструктурни проекти, фирми прибягват и до наемане на нискоквалифицирана работна ръка, уточняват от Камарата.

Местни работодатели от Смолянско са посочили нужда от 392 души с квалификация на корабни техници. Данните са от анкета на Областната комисия по заетост. Предполага се, че намеренията на фирмите са свързани с други пазари. Сред търсените от бизнеса в района специалисти са електро- и машинни инженери, икономисти. Над половината от анкетираните работодатели са заявили, че следващата ковид криза няма да окаже влияние на фирмите им. Над 55.7 на сто от участвалите в анкетата бизнесмени са заявили, че изпитват затруднения при наемането на работна сила. Осезаем недостиг на кадри се наблюдава и в известния фолклорен ансамбъл “Родопа”, според информация от Адриян Петров, главен художествен ръководител. Последните конкурси и кастинги не привличат особен интерес от младите попълнения танцьори, певци, инструменталисти. Нови кадри към “Родопа” не се насочват, вероятно поради стряскащите предложения за минимална работна заплата. Ансамбълът не успява да привлече завършващи НУФИ – Широка лъка изпълнители, тъй като преобладаваща част от тях продължават образованието си или постъпват в частни формации. Спектакълът “Невястата” спечели адмирациите на публиката с творчески състав от поколение музиканти в предпенсионна възраст.

Свободните места за лекари с различни специалности отдавна не са новина за Смолянска област. Не достигат общопрактикуващи лекари, както и медици за болниците. В МБАЛ-Смолян през последните години все пак постъпват млади специализанти, а вакантни остават позиции за педиатри, неонатолог, анестезиолози, офталмолози.

Вирни се горе