Школа по народно пеене и школа по каба гайда започва в читалището в с.Стойките

Школа по народно пеене и школа по каба гайда започва в читалището в с.Стойките

От началото на 2022 година Народно читалище „Пробуда-1903“, село Стойките, област Смолян, започва работа по новия си проект „Родопският фолклор – живо наследство“. Финансирането му е осигурено от Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria.

В залите на читалището се организират две школи: Школа по народно пеене и Школа по каба гайда.

Всеки, който иска да овладее спецификата на родопската песен – мелодия и текст, или умението да извлича верен звук, когато прегърне гайдата, може да се запише в школите напълно безплатно. Всички участници ще получат песнопойки и компакт диск с гайдарски мелодии, с цел това да подпомогне бъдещото им развитие и усъвършенстване. За гайдарите се предвижда и нотно ограмотяване. Преподавателите са висококвалифицирани професионални музиканти с признат авторитет.

Заниманията се организират два пъти седмично – по график, а за временно пребиваващите /туристи/ всекидневно.

Предвижда се школите да обхванат десетки участници, без ограничение във възраст, пол и образование. При желание, обучението може да бъде и индивидуално. Преминалите през школите ще имат възможност за изява на Национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“, който се провежда всяка есен в Стойките, където ще се представят с материал, подготвен по време на обучението им.

След завършване на школата, всеки желаещ може да поддържа контакт с преподавателите си, с цел по-нататъшно музикално-творческо развитие. В условия на извънредни ситуации или в невъзможност за посещение по други причини, обучението ще премине в електронна среда.

Заявки и записване за школите се приемат на: 088 335 88 16, probuda1993@mail.bg. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria.

Вирни се горе