Шипове в петата – симптоми и причини за заболяването

Шипове в петата – симптоми и причини за заболяването

Понякога в областта на петата може да се възпалителен процес, който да засегне мускулите, връзките и сухожилията. Това състояние се нарича плантарен фасциит, известно още като шипове в петата. Опасно е, защото, ако не се лекува, върху калтенеса постепенно се образуват израстъци с различни размери, които нараняват меките тъкани. Пациентите изпитват силен дискомфорт, шиповете на петата им пречат да водят нормален живот, да ходят нормално. 80% от пациентите с такъв проблем са жени. Рискът от развитие на патология се увеличава особено след навършване на 40 години.

Симптоми на шипове в петата

Основният симптом на проблема е остра и мъчителна болка в петата. Външно не винаги се виждат изпъкнали образувания, всякакви израстъци или деформации. Понякога при докосване изглежда, че кожата в зоната на дискомфорт е по-топла, отколкото в други части на тялото.

Ако говорим за естеството на болката, тогава обикновено тя има следните характеристики:

• Остра

• Болезнена

• Усещането е като за пирон, забит в петата

• Болката се засилва сутрин и вечер

• Ограничаване на движенията на долните крайници

При такова заболяване походката се променя при 95% от пациентите. Трудно им е да стъпват на петата, затова пренасят тежестта на тялото върху пръста. В този случай е разумно да се използват бастуни или патерици. Колкото по-дълго човек не потърси медицинска помощ, толкова по-голям става дискомфортът. Постепенно болката се тревожи дори без натоварване на увредения крак. С течение на времето се развива напречно плоскостъпие , което също се нуждае от лечение.

Причини за появата на шипове в петата

Плантарният фасциит се счита за дегенеративно възпалително заболяване. Понякога засяга не само меките тъкани, но и периоста. Има много рискови фактори за развитието на тази патология.

Основните причини за появата на шипове на петата включват:

Плоски стъпала. Постепенно натоварването на петата се увеличава, което води до образуването на растеж.

Навяхване и всякакви други наранявания. Например, натъртване при скок от голяма височина.

Ставни заболявания, по-специално ревматоиден артрит или анкилозиращ спондилит.

Прекомерно натоварване на краката. Обикновено това е честото носене на високи токчета. При спортисти, които се занимават с лека и тежка атлетика, този проблем също е често срещан.

Метаболитни нарушения в организма. Отлагането на соли в големи количества е много опасно.

Захарен диабет.

Инфекциозни заболявания, особено хламидия и гонорея.

Патологията се развива и с промени, свързани с възрастта. При възрастните хора микроциркулацията на кръвта в съдовете постепенно се влошава. С течение на времето това води до развитие на определени нарушения, връзките не се справят с функциите си. Появяват се и малки разкъсвания в областта на сухожилията.

Има редица заболявания, при които рискът от развитие на плантарен фасциит се увеличава няколко пъти.

Честите причини за шипове на петата включват:

Артрит. Тук шиповете могат да бъдат локализирани в коленните, глезенните и тазобедрените стави. Поради възпалителния процес човек променя походката си, което води до развитие на патологии на краката.

Атеросклероза. Проблемите с кръвоснабдяването са изпълнени с разкъсвания на връзки и сухожилия.

Сифилис и микоплазмоза. Инфекциите от този характер засягат почти цялото тяло. Ставите постепенно се деформират, а вредните микроорганизми допринасят за растежа на повърхностния слой на костта.

Подагра. Поради натрупването на соли, връзките престават да бъдат еластични, те постепенно се счупват.

Системен лупус еритематозус. Автоимунните патологии са опасни, защото тялото започва да се възприема като заплаха. В случай на тази патология клетките на съединителната тъкан се вземат за патогенни микроорганизми.

При хората с наднормено тегло проблемът също е доста често срещан. Затлъстяването пряко засяга областта на прикрепване на фасцията към калтенеуса. Колкото по-голямо е теглото на човека, толкова по-големи са шансовете за нараняване в тази област.

Важно: Информацията в тази статия не трябва да се използва за самодиагностика или самолечение. В случай на болка или друго обостряне на заболяването само лекуващият лекар трябва да предпише диагностични изследвания. За диагностика и правилно лечение трябва да се свържете с специалист.


Вирни се горе