Шейхове от Дубай проявяват интерес да ловуват глухари в ловното стопанство „Извора“ край Девин

 Шейхове от Дубай проявяват интерес да ловуват глухари в ловното стопанство „Извора“ край Девин

Запитвания за лов на глухари в Държавното ловно стопанство „Извора“ край Девин постъпват от шейхове от Дубай напоследък, заяви инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян. От ЮЦДП предвиждат да възстановят фермата за изкуствено развъждане на глухари в „Извора“. Интересът към лов на тези птици през последните години е засилен, получават се запитвания от ловци от различни европейски страни, а напоследък дори от Дубай, предаде БТА.

Популацията от глухари в Родопите е около 80% от тези пернати в страната. Това е най-южната популация на глухари в Европа, уточниха от ЮЦДП. С подновяването на фермата за изкуствено развъждане ще се увеличи и стабилизира тяхното разпространение. Глухарите са труден за развъждане вид, като наблюденията сочат, че при надморска височина под 1500 м популацията е в упадък, според експерти от предприятието. След възстановяване на фермата в „Извора“, от ЮЦДП обмислят възможност да се предоставят екземпляри от пернатия дивеч за Стара планина, където глухарите са изцяло изчезнали.

Експерти от ЮЦДП ще взаимстват опита на свои полски колеги. Представители на предприятието са посетили полска ферма за изкуствено развъждане на глухари. Работата в полската ферма обхваща дейности по излюпване на малките, отглеждането им до възрастни птици, грижите за тях, ветеринарномедицинските мерки и други дейности по изкуственото развъждане, посочиха още от ЮЦДП.

Разрешени за отстрел са само мъжките глухари. Възможностите за лов в "Извора" се популяризират все повече с представянето на стопанството на специализирани ловни изложения.

Вирни се горе