Шестнадесетия ученически гвардейски отряд към СУ „Св. св. Кирил и Методий“ получи представителното си знаме на тържествена церемония в Рудозем

Шестнадесетия ученически гвардейски отряд към СУ „Св. св. Кирил и Методий“ получи представителното си знаме на тържествена церемония в Рудозем

Шестнадесетия ученически гвардейски отряд към СУ „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Рудозем получи представителното си знаме на тържествена церемония. Инициативата се реализира под патронажа на президента на Република България Румен Радев, с участието на Националната гвардейска част и подкрепата на Министерство на отбраната.

На събитието присъстваха адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната на Република България, Илия Милушев - съветник по сигурност и отбрана на президента Румен Радев, полковник Кънчо Иванов - командир на Националната гвардейска част, Стефан Сабрутев - областен управител на област Смолян, Румен Пехливанов - кмет на община Рудозем, подполковник Стефан Димов - командир на 101 Алпийски полк, Никола Запрянов - началник на Регионално управление на образованието, комисар Костадин Бундов - заместник-директор на ОД МВР - Смолян, майор Владимир Сариев -заместник-началник на щаба на 101 Алпийски полк, стотици ученици и граждани на Рудозем.

Свещеноиконом Запрян Шиков - секретар на Архиерейското наместничество на Смолянска духовна околия в съслужение с иконом Димитър Куцев осветиха знамето на Шестнадесетия ученически гвардейски отряд.

Началника на отбраната на Република България адмирал Емил Ефтимов, кмета на община Рудозем Румен Пехливанов, съветника по сигурност и отбрана на Президента Илия Милушев, командира на Националната гвардейска част полковник Кънчо Иванов и Сийка Кирякова директор на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ забиха пирони в дръжката на знамето, след което адмирал Емил Ефтимов го връчи на гвардейците, които го предадоха на знаменосците от ученическия отряд с препоръката да го пазят чисто и неопетнено, а те от своя страна обещаха да направят това.

Пред младите гвардейци бе прочетен поздравителен адрес от президентът Румен Радев.

„Днес е ден на патриотично вдъхновение и на почит към историята - специален ден, защото днес бе осветено и връчено знамето на Шестнадесетия ученически гвардейски отряд в България. В българската история знамето е нещо свято и неприкосновено. Скъпи млади гвардейци, помнете, че поемате огромната отговорност да бъдете пример за децата и младите хора на Рудозем! Да бъдете водещият отряд на всички родолюбиви прояви в родния Ви град и област Смолян“, каза в словото си областният управител Стефан Сабрутев.

Той отправи призив към младите гвардейци: „Носете с достойнство и гордост вашите гвардейски униформи, и никога не забравяйте тържественото обещание, което дадохте днес! Обичайте нашата Родина, бъдете горди, че сте българи, защото гвардейците са държавността и представителността на България пред света! Пазете с достойнство и чест символите на българската държавност, на историята и на военните традиции. Бъдете добри, честни и достойни хора. Където и да отидете по света, обичайте родината си и пазете корените си. Бъдете здрави и пазете знамето чисто и неопетнено!“.

На директора на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ бе връчен Плакета на Националната гвардейска част в средата на който е Александровската звезда, част от ордена „Свети Александър“, учреден от княз Александър Първи Батенберг през 1881 година, а от 1883 г. и до днес тя се носи на гвардейския калпак и заедно с орловото перо е особен символ на гвардията. Подарена й бе и картина, символизираща гвардейската униформа.

Адмирал Емил Ефтимов лично връчи на младите гвардейци от отрядите от гр. Рудозем и гр. Смолян индивидуална почетна монета.

Ученическият гвардейски отряд към СУ „Св. св. Кирил и Методий“ поднесе венци пред паметника на полк. Владимир Серафимов на площада в гр. Рудозем.

rudozem

Вирни се горе