Шефкет Чападжиев бе награден с най-високото отличие на МВнР

Шефкет Чападжиев бе награден с най-високото отличие на МВнР

Шефкет Чападжиев бе награден с най-високото отличие на МВнР, на годишния прием на генералното консулство в Чикаго

За поредна година българското генерално консулство в Чикаго събра, на специален предновогодишен прием в център УМагураФ, активисти на българската диаспора в града ни. Сред поканените бяха и доайените на българската общност Ц 92-годишният г-н Александър Дърводелски и 80 годишният бизнесмен Шефкет Чападжиев.

Екипът на консулството, начело с генералния консул Иван Анчев и с консул Людмила Тасева бяха организирали празничната вечер, за да направим равносметка за изтичащата 2019 г.

Г-н Анчев се обърна към присъстващите с кратко благодарствено слово и изброи някои от най-важните радостни и тъжни моменти за нашата общност в Чикаго. В самия край на словото си, генералният консул разкри и най-приятната изненада на вечерта Ц МВнР удостоява Шефкет Чападжиев с най-високото отличие на Външно министерство Ц лЗлатна лаврова клонкаы Ц за цялостната му родолюбива дейност, за оказваната подкрепа на българските граждани живеещи в района на Чикаго, за безспорния му принос за съхраняване на българската култура и идентичност и по повод 80 годишния му юбилей.

До настоящия момент, тази висока награда е била връчена в САЩ само на 4-5 човека, сред които са Хилари Клинтън, Джон Байърли и г-жа Пенка Френч Ц почетен консул на Република България за района на Западна Пенсилвания. В 2014 г. за принос към запазване на българския национален дух и история, друг приятел на нашия сайт д-р Иван Гаджев от Детройт (починал в 2017 г.), също бе награден с нея.

Шефкет Чападжиев Ц с псевдоним УЧапФ е известен със своята благотворителна дейност най-богат български емигрант в САЩ.

Роденият на 24 април 1939 г. Чападжиев, заедно с Хамид Русев Ц друг добре познат емигрант в града ни, бягат от България през границата на 30 юли 1963 г. Гръцките гранични власти ги държат в лагер почти година, преди те да поемат към Чикаго. С кораб пристигат в Ню Йорк. Слизайки на пристанището Чападжиев има в джоба си 75 цента. Започва работа като разносвач на олио по улиците, след което работи във фабрика за шмиргели. Година по-късно се мести във Вашингтон, където започва работа в ресторанта на Международния валутен фонд, а след това и в малка печатарска компания. Пет години по-късно купува на старо три машини за сгъване на хартия и с това открива първата си фабрика. Днеc Чападжиев притежава имоти в Чикаго, Ню Йорк, Флорида, Еквадор. Държи много апартаменти и хотели в най-скъпите части на Америка. Обявен е за почетен гражданин на щата Илинойс и на родния град Мадан. Известен е като първият българин, който е платил 200 000 долара, за да лети в Космоса. Голям дарител е на църковната българска общност в Чикаго, на сиропиталища и социални домове в САЩ и България. С негови средства бе поставен бюст на Алеко Константинов в Чикаго, както и няколко години бе поддържан първият български клуб в града. От Еврочикаго припомняме, че тази година болницата в Мадан се сдоби с нова медицинска апаратура, благодарение именно на Чападжиев, който дари сумата от 1 млн. долара за лечебното заведение в родния си град. Тържеството продължи с коктейл, с много разговори и снимки.

Вирни се горе