Септември започва с прохлада и валежи

 Септември започва с прохлада и валежи

Последната седмица на август започва с горещо лятно време. В понеделник призори на изолирани места около крайбрежието ще има мъгла. Денят обаче ще е слънчев и почти безоблачен. Около планините в Югозападна България следобед ще се покажат облаци с минимална вероятност за краткотраен валеж. Дневните температури остават без особени колебания – между 33 и 38-39 градуса.

В следващите дни в централното Средиземноморие ще се оформи обширен циклон със силни ветрове, гръмотевични процеси и проливни валежи. България ще попадне в периферията на циклона. Във вторник следобед и вечерта в западните и някои централни райони облачността ще е гръмотевична с локални, краткотрайни, на моменти интензивни валежи с потенциал за градушка. В рамките на денонощието източните части на страната ще останат слънчеви, предаде Нова ТВ.

Атмосферата ще остане неустойчива. До края на работната седмица ще има условия за краткотрайни гръмотевични валежи, на повече места в Дунавската равнина. В четвъртък вечерта и в петък процесите ще засегнат и източните райони на страната. В отделни точки на Северна България през този период ще се излеят по-значителни количества дъжд.

Междувременно в хода на седмицата ще усетим захлаждане – температурите ще се понижат осезаемо в цяла Западна, в много райони на Централна, а към края на периода и в Източна България.

В първите 4-5 дни на септември времето ще е по-нестабилно с променлива облачност, условия за валежи и дневни температури в интервала от 25 до 31-32 градуса. След това усещането за късно лято ще се върне с повече слънце и по-високи температури.

По крайбрежието предстоящата по-динамична обстановка ще обхване дните около началото на септември. Първите 2-3 дни на месеца ще преминат с краткотрайни валежи с гръмотевична активност. След това времето бързо ще се стабилизира и отново ще поеме по своя летен ритъм. Температурите до края на август ще се движат до 29-30 градуса, а от началото на септември ще се понижат леко до към 26-27 градуса.

Седмица напред морето ще е спокойно във вторник и след това отново в самото начало на септември. В понеделник, сряда следобед и четвъртък вълните ще са с височина около и над метър.

Вирни се горе