Септември идеален за море до последно

Септември идеален за море до последно

Няма да вали и за първия учебен ден

Тази година средните температури през септември ще бъдат над климатичните норми и той ще бъде по-топъл от обичайното. Валежните дни ще бъдат значително под нормата, като в повечето части на страната месечните количества ще останат под средните.

През септември лятото си отива, а на 23.IX, 09:49 ч слънцето влиза в знака Везни - начало на астрономическата есен. Метеорологичната есен ще настъпи по-късно - в края на месеца, поради слънчевото, и топло време от 23 до 30 септември, с температури от 28 до 33 градуса.

Месецът ще започне с валежи главно в северната половина от страната. Интензивни дъждове с гръмотевици се очакват в Добруджа и по Черноморското ни крайбрежие. От 3 до 4 септември ще има повече слънце и топло за сезона време - максимални температури от 32 до 37 градуса. Слаби валежи се очакват от 06 септември, като по Черноморието ще превали на 8 и на 9. В началото на втората десетдневка, от 10 септември, се очакват повече слънчеви часове.

Сухо без валежи ще бъде времето в средата на месеца. В периода 12 до 14 утрините ще са свежи с условия за краткотрайни мъгли. Временни заоблачавания ще има в сутрешните часове над Черноморието, а след пладне над планините, без валежи.

Слънчевото време със стабилна въздушна маса над страната ще продължи до 17 септември. Дневните температури ще достигат стойности от 24 до 29 градуса.

Към 18-19 от северозапад ще поникне свеж въздух и дневните температури ще се понижат чувствително под 25 градуса. По-интензивни валежи в западните части от страната ще има около 21,22 септември.

През третата десетдневка ще има повече слънце. В периода от 23 до 29 септември над цялата страна ще бъде предимно слънчево. Дневните температури ще достигат 28, 33 градуса. Валежи и захлаждане, с есенни температури, се очаква от 30 септември и в началото на октомври.

Месецът ще започне със слаба геомагнитна активност. В периодите 6 до 8, 14 до 17 се очаква повишаване на геомагнитната активност и слаби магнитни бури в полярните зони.

До края на месеца земното магнитно поле ще се успокои. Слънчевата активност ще бъде ниска. Октомври ще започне със слаба геомагнитна активност.

През новия месец денят чувствително намалява и в края нощта има превес - 12 часа и 12 минути, а денят е дълъг 11 часа и 48 минути.

Най-често през този месец преобладава антициклоничният тип време - предимно слънчево и топло. Температурите са с около 4,5 градуса по ниски от тези през август, и най-често максималните температури са между 23 и 28 градуса. Въпреки по-късия ден слънчевите лъчи понякога могат да бъдат и горещи, а времето задушно.

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За септември народната метеорология гласи:

Сух септември - мокър октомври. Какъвто е денят на свети Симеон (1 септември), такъв ще е целият декември. Ако на Кръстовден (14 септември) вали дъжд, годината ще е плодовита.

Вирни се горе