Семейството на Антон и Венци, които ходеха пеш 11 км. на училище, получи хладилник и печка

Семейството на Антон и Венци, които ходеха пеш 11 км. на училище, получи хладилник и печка

Семейството на двете братчета от смолянското село Сивино, които ходеха по 11 км. пешком, с цел да стигнат до учебното заведение си в града, получи огромно дарение от ски учителят Венцислав Чавдаров, който закарал с микробус хладилник, готварска печка, съдомиялна. " Трогна ме тяхната история. С мои средства и благодарение на другари е дарението. Въпреки немотията, в която живеят – това семейство е щастливо. Удовлетворен съм, че помогнахме и бяхме причина за сълзите им от радост ", сподели Чавдаров.

Братята Антон и Венци, които са в 8-и и 9-и клас, учат в механотехникума в Смолян, пък се радват на съвременни телефони. Досега те са имали остарели телефони с бутони.

Братчетата вървяха пеш от Сивино до село Смилян, тъй като до родното им село няма автобус. Скромните момчета даже не са споделили в училище за транспортните си проблеми. Просто след часовете, когато рейсът за Смилян към този момент е отпътувал, потеглят пеш.

Майка им Медиха е на 42-години, пенсионерка по болест с 50% неработоспособност. 53-годишният ѝ брачен партньор работи непрекъснато в гората, добива дървесина, с цел да прехранва фамилията си. Двамата имат 5 деца. Най-големият - Алекси, е на 23 година и работи с татко си. Две от децата им живеят и работят в Сопот и Варна и се прибират към този момент рядко.

Медиха получава 396 лева. месечна пенсия. Радва се на това,че имат поне къща. Наскоро почнали да я ремонтират, само че се принудили да спрат. Причината е, че по едно и също време се развалили и бойлерът, и пералнята им. " Вече са ремонтирани. "Нали съм неработоспособна, поради заболяването правя всичко постепенно и мъчно. Не съм и предполагала, че ще имам лична съдомиялна. Хладилникът ни отдавана се развали и нямахме възможност да купим нов, сега съм много щастлива. Винаги ще съм благодарна на тези положителни хора", каза Медиха. Освен това тя към този момент има електрическа кана, кухненски робот и други уреди, с които да й е по-лесно да готви на многолюдното си семейство.

На Коледа стават чудеса! Благодарение на хора като Венци и приятелите му!

Вирни се горе