Седмица преди Баба Марта сергиите в Смолян предлагат голямо разнообразие от мартеници

Седмица преди Баба Марта сергиите в Смолян предлагат голямо разнообразие от мартеници

Седмица преди 1 март, по улиците на Смолян вече се появиха първите сергии с мартеници. Големите табла, окичени с преплетените бели и червени прежди, могат да се срещнат във всеки един от смолянските квартали, но за първи път тази година броят им е по-малко, в сравнение с минали години. Това потвърждават и самите продавачи на мартеници, които по цял ден, въпреки студа, чакат клиенти. Тази година няма увеличение в цените на мартеничките, по-скоро се забелязва намаление с над 20-30 ст. Най-евтината мартеничка струва 10 стотинки, а най-скъпата- която е за офиси и къщи, е на цена 6 лева.

Традиционните Пижо и Пенда, в зависимост от размера, струват от 1,60 до 3.00 лв. Доста по-евтини са обикновените мартеници, чиито конци са осукани един в друг. Цената им започва от 10 ст. и може да стигне до 1.00 лв., ако към тях допълнително са прибавени и мъниста. Сред модерните мартеници за дамите се оказват пластмасовите бели и червени топчета, подредени в красива гривна. Те струват обикновено от 1,20 до 1,80 лв.

И тази година производителите на мартеници са обърнали най-голямо внимание на децата, като за тях на всеки щанд може да се намери подходяща мартеничка с добре познатите на децата анимационни герои. Цената им е различна и варира от 1.00 лв. до 1,60 лв. За тийнейджърите отново на пазара присъстват гривните с изписани имена на любимия човек. Хит на пазара тази година е мартеницата за мобилен телефон. Тя струва 2 лв. Сръчните ръце на продавачите са измайсторили и дори ластик за коса от черно-бели конци.

Вирни се горе