Седмица на пожарната безопасност – от 12 до 18 септември

Седмица на пожарната безопасност – от 12 до 18 септември

На 14 септември служителите от структурите за “Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР отбелязват своя професионален празник. По този повод са организирани редица мероприятия, целящи издигане престижа на професията на огнеобореца и повишаване на доверието на хората популяризирайки всички дейности, осъществявани от структурите на ПБЗН.

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян планира поредица от инициативи.

Старта ще бъде даден днес, с празнична среща на огнеборците от РСПБЗН-Баните с малчуганите от детски градини в селата Гълъбово и Давидково. Такива срещи ще се състоят в Широка лъка Неделино и Златоград, в които с интерактивни беседи служители на регионалните служби ще запознаят децата с правилата за безопасно поведение при възникване на пожари, бедствия или други извънредни ситуации.

На 13 септември в 11 часа в Атриума на Областна администрация-Смолян ще бъде открита изложба на талантлив, креативен служител на РСПБЗН-Смолян. Представят се металопластики изработени от основните помощни средства ползвани в работата на всеки огнеборец при гасене на пожари, овладяване на бедствия и отстраняване на аварии.

На 14 септември в 11.00 часа с поднасяне на венци и цветя на паметника на героите –костница в кв. Райково, ще бъде почетена паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари.

Във всички служби “Пожарна безопасност и защита на населението” в областта през седмицата ще бъдат организирани дни на отворените врати, ще бъдат разкрити и приемни за граждани, в които те ще могат да получават консултации по различни въпроси, свързани с пожарната безопасност.

Предвидени са срещи с общинските ръководства и директори на училища.

Районните служби ПБЗН ще проведат демонстративни занятия за запознаване на гражданите с възможностите на противопожарната техника, с наличната екипировка и оборудване, както и с уменията на огнеборците да боравят с тях в различни аварийни ситуации. В гр. Смолян демонстрацията ще бъде на 13 септември от 16.30 до 18.30 часа на площад „Свобода“. От 12-16 септември на площада ще се провеждат информационно-разяснителни беседи, ще се организират състезания, викторини, игри с тематика в областта на пожарна безопасност и защита на населението за деца и ученици.

Във връзка с празника ще бъдат уважени и бившите пожарникари, ще бъдат организирани срещи с тях, на които младите огнеборци ще имат възможност да  обменят опит с ветераните.

За постигнати високи професионални резултати и във връзка с празника, директорът на РД ПБЗН комисар Симеон Цървуланов наградени трима служители с „ПИСМЕННА ПОХВАЛА“.

Вирни се горе