Седем кукерски състава ще участват в Песпонеделник на 3 март в Широка лъка

Седем кукерски състава ще участват в Песпонеделник на 3 март в Широка лъка

Традиционният кукерски празник Песпонеделник в с. Широка лъка ще се състои на 3 март, съобщиха от кметството. Седем кукерски състава от различни фолклорни области на страната ще участват в карнавалната програма в центъра на родопското село, предаде БТА.

Кукерските игри ще започнат на площада с изпълнение на домакините от Широка лъка. Песяците, както се наричат местните кукери, ще разиграят своята хореография и ритуал за „прогонване на злото“. Изпълнението на Песяците завършва с раждането на малко кукерче като част от карнавалния сценарий. Участие в Песпонеделник са потвърдили кукерски състави от Оборище, Тъжа, Драгоданово, Стралджа, Варвара, Турия, заяви за БТА Гергана Чотрева, секретар на читалище „Екзарх Стефан - 1872“. Кукерите от Варвара и Турия идват за поредна година за празника в Широка лъка. Всеки от съставите ще представи своя програма.

В навечерието на Песпонеделник в Широка лъка се организират традиционните концерти и изяви на самодейци. На 29 февруари се открива изложба с детски рисунки, пресъздаващи кукерския обичай. Самодейци от читалището и ученически състави ще представят концерт на 1 март. На 2 март е превърналият се в традиция самостоятелен концерт на възпитаници на Националното училище за фолклорни изкуства (НУФИ) в Широка лъка.

Хиляди гости и туристи от страната и чужбина се очаква да пристигнат за Песпонеделник, информират от читалището. Местата в хотелите в Широка лъка и съседните селища са почти изцяло резервирани за дните около празника.

Вирни се горе