Седем емоции, които скъсяват живота

Седем емоции, които скъсяват живота

Установени са състоянията, които най-много вредят на здравето. Ето първите седем:

  1. Стрес

Изследване на израелски учени, включващо 700 души показва, че хората подложени на стрес на работното си място два пъти повече са предразположени към развитие на диабет от втори тип. При този тип диабет, организмът става нечувствителен към инсулина.

Изкачването по йерархичната стълбица в службата, може да води до по-високи доходи, но същевременно носи и своите негативни ефекти върху здравето. Британски учени неотдавна установяват, че хората, които получават повишение, страдат от психически разстройства средно с 10 % повече и имат по-малко шансове да посетят специалист навреме.

  1. Униние и обреченост

Унинието подтиска не само в социален аспект, но и физически. При предварително изследване на повече от 180 пациенти, страдащи от болест на периферните артерии, се установява, че при участниците от тип Д има вероятност от ранна смърт. Хората от тип Д – това са личности склонни да изпитват често отрицателни емоции, които не изразяват, а подтискат дълбоко в себе си. В статия, публикувана в списание Archives of Surgery от август се потвърждава, че типът е свързан с имунната система на организма и със системни реакции на стрес.

  1. Безпокойство

Безпокойството влияе на функциите на мозъка. За разлика от тревожните личности, хората с по-ведро поведение по-рядко развиват тежки психични разстройства. Тази теза се потвърждава от изследване, което проучва 500 души в третата възраст в продължение на 5 години. Рискът от слабоумие се оказва с 50 % по-нисък при възрастните с по-спокоен характер, в сравнение със склонните към емоционални разстройства.

  1. Липса на самоконтрол

Анализ на над 20 изследвания и около 9000 участници показва, че хората, които са добросъвестни и по-организирани имат с 2-4 години по-дълъг живот в сравнение с импулсивните натури. Експерти от Университета в Калифорния предполагат, че това се дължи на липсата или по-малката склонност към вредни навици като употреба на алкохол и тютюнопушене, както и че тези хора по-рядко са подложени на стрес. Материал за изследването е публикуван в списание Health Psychology за 2008 г.

  1. Раздразнение

Нервните личности, тези, които постоянно се тревожат за нещо, са склонни към депресивни състояния. Те също съкращават продължителността на живота си. Неотдавна се публикува изследване, което включва 1800 мъже. Екипът наблюдава участниците в продължение на 30 години. Резултатите показват, че отчасти причината за скъсения живот е фактът, че нерваците са склонни към тютюнопушене. Възможно е цигарата да намалява чувството на тревога, казва Даниел Мрочек от Университета в Индиана, участвал в екипа, но едва ли си заслужава да се посяга на продължителността на живота за такъв краткосрочен ефект.

  1. Липса на смисъл за живот

При анализ на изследване, публикувано в списание Psychosomatic Medicine през юни, се стига до извода, че хората, които имат важна цел пред себе си имат по-продължителен живот. Изследването включва над 1200 доброволци в третата възраст, които в началото нямат данни за проблеми с психиката. Проучването продължило 5 години. Хората с цели лесно намират смисъл в случващото им се, включват се в разнообразни мероприятия, които считат за важни, споделя Патриция Бойл от Центъра за Алцхаймер в Чикаго и по-лесно се справят с трудностите в живота. Други изследвания показват, че пациентите, които имат цел пред себе си, по-лесно се възстановяват след сърдечен инцидент и имат добър имунитет.

  1. Цинизъм

Тези, които са склонни на цинизъм, мнителни са, повече са предразположени към развитие на сърдечни заболявания. В изследване, което обхваща наблюдения на над 300 ветерани от Виетнам, се установява, че при 25 % от тях, при най-склонните към силна враждебност, рискът от развитие на сърдечно заболяване е най-голям. Според ръководителите на изследването враждебно настроените личности са под постоянно напрежение, което води до повишаване на нивото на белтъка СЗ в имунната система, което може да продуцира появата на различни заболявания, включително и диабет.

Вирни се горе