Сделките с имоти са намалели средно с 4 -ри пъти

Сделките с имоти са намалели средно с 4 -ри пъти

Кризата на имотния пазар в Европа засегна и България, въпреки че бе усетена със значително закъснение. Докато на Стария континент тя достигна своя пик в началото на 2008 г., у нас се очаква съживяване на пазара.

Това са част от изводите в ексклузивния доклад за пазара на недвижими имоти в Европа в периода 2008 – 2009 г., изготвн от паневропейската франчайзингова мрежа от агенции ERA.

Според доклада, цитиран от Money.bg, една от основните разлики на процеса в България и другите страни от Европа е, че на бранша у нас се наложи сам да се справя с нелеката ситуация. Липсваше целенасочена държавна политика в тази посока и оздравителни мерки, каквито предприеха правителствата на старите страни членки на ЕС и на голяма част от новите, като съседна Румъния.

Различен нюанс на пазарната обстановка в България придаде и нереално високия ръст на цените на имотите в периода 2002 – 2008 г. В следствие на кризата през първата половина на тази година в сравнение със същия период на миналата спадът им е около 23%, което към момента ги свежда до приемливи нива.

Характерно за 2009 г. е, че обемът на предлаганите имоти надвишава няколкократно търсенето, което значително повиши изискванията на купувачите и принуди продавачите на преразгледат своите оферти, се посочва в доклада.

Броят на осъществените сделки с недвижими имоти през тази година спрямо предходната е намалял от 3 до 5 пъти, според населеното място. Същевременно сме свидетели и на положителна тенденция.

Вирни се горе