СБОРЕН ГАЙДАРСКИ ОРКЕСТЪР ОГЛАСИ ПОЛЯНИТЕ В СТОЙКИТЕ И ДАДЕ НАЧАЛОТО НА ВТОРИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ГАЙДАРИТЕ „АПОСТОЛ КИСЬОВ”

СБОРЕН ГАЙДАРСКИ ОРКЕСТЪР ОГЛАСИ ПОЛЯНИТЕ В СТОЙКИТЕ И ДАДЕ НАЧАЛОТО НА ВТОРИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ГАЙДАРИТЕ „АПОСТОЛ КИСЬОВ”

Сборен гайдарски оркестър огласи поляните в Стойките и даде началото на Втория национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов”, който се провежда днес и утре в селото. Съборът носи името на фолклориста Апостол Кисьов, роден в Стойките, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организирал оркестър от 100 каба гайди – с първа концертна изява през 1961 г. на събора „Рожен". През 1972 г., пак на същото място, той дирижира оркестър от 300 каба гайди – деца и възрастни, и 3500 души народен хор. Събитието е уникално, оценено като „чудо" от журналисти и чуждестранни специалисти-фолклористи. През 1981 г. вече е организирал 30 кръжока по гайда с 460 участници. И ако днес родопската каба гайда се радва на широка популярност, това се дължи на неговата самоотвержена апостолска дейност и творческото му себеотдаване. Гостите и участниците в националния събор бяха приветствани от кмета Николай Мелемов, зам-областния управител Владимир Гърбелов , организатора на събитието Мария Кисьова и др.

„За мен е чест и привилегия, че днес на Кръстовден , този свят празник откриваме Втория национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов“. Той освен, че е патриот и фолклорист е създал гайдарството. Началото е дадено през 1961 г. на Роженския събор , където 100 каба гайди огласят поляните. Прекланяме се пред Апостол Кисьов , но искам да благодаря и на всички гайдари за това, което правят и продължават неговото дело. Пожелавам ви един хубав празник, празник на българщината, на гайдарите и на Родопите“, каза в словото си при откриването на събора кметът Мелемов. Председателят на читалище „Пробуда-1903” – с. Стойките Мария Кисьова, организатор на събитието приветства стотиците гайдари от Родопите и страната, които с таланта си пресъздават магията на гайдарското изкуство. Тя пожела на участниците вдъхновение и да почувстват духа на Апостол Кисьов, който и занапред да ги води в тяхната мисия да съхраняват и популяризират гайдарското изкуство. Участниците в събора бяха поздравени и от зам.-областния управител Владимир Гърбелов. Преди официалното откриване гайдарите преминаха през селото и отдадоха почит на обединителя си Апостол Кисьов пред паметника му в Стойките, където бяха поставени венци и цветя.

Националният събор на гайдата се провежда под патронажа на Министерство на културата на Република България със съдействието на община Смолян и областната администрация . Организатор е Народно читалище „Пробуда-1903" – с. Стойките, с председател г-жа Мария Кисьова. Тя инициира сформирането на Организационен комитет с почетен председател Цветелина Бориславова, собственик на „Пампорово" АД. Събитието е подкрепено и от ГПК „Борика" – с. Стойките. Националният гайдарски събор цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската каба гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители. Събитието няма конкурсен характер. Очаква се срещата на изпълнители и публика да създаде празник, а професионалното общуване между инструменталистите да укрепи връзките им и да провокира нови идеи. На сцената през двата дни ще се изявят над 400 участници, гайдарски състави, оркестри, дуети, майстори и начинаещи.

В дните на Втория национален събор на гайдата ще звучи сборен гайдарски оркестър, чийто ядро е оркестър „101 каба гайди". Със свои изпълнения се представя Ансамбъл „Борика" при НЧ „Пробуда-1903" – с. Стойките, създаден от Апостол Кисьов.

Вирни се горе