Съвместно областно учение на съставните части на Единната спасителна система се проведе в Смолян

Съвместно областно учение на съставните части на Единната спасителна система се проведе в Смолян

Действията на участниците от различните служби бяха в синхронизирано взаимодействие помежду им. Те показаха висок професионализъм и отлична координация.

Съвместното областно учение се провежда в изпълнение на План-програмата на областната политика по БДП, с участието на сили на МВР от службите на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на полицията, екипи на ЦСМП, БЧК, РД „АА“, ОПУ - Смолян, Община – Смолян, Областна дирекция - Смолян.

Сред поставените цели на практическото занятие, проведено днес, бяха възможностите за повишаване ефективността на ЕСС чрез подобряване на взаимодействията, координацията и общото управление на звената и екипите в тях; проверка на степента на подготовка на ръководителите и състава за обмен на информация, оценка на обстановката и вземане на решения; анализ на готовността за справяне с криза.

Тренировъчният сценарий се разигра в гр. Смолян, кв. Устово – в кръговото кръстовище от южната страна на тунел „Смолян“ на „ГПК – новата отсечка“. Веднага след подаване на сигнал на тел. 112 от очевидец на произшествието, към мястото бяха насочени екипи на РД ПБЗН – Смолян, ОД МВР – Смолян, линейки от център за „Спешна медицинска помощ” и специализирана техника от Областно пътно управление. Пристигналите първи на местопроизшествието сили установиха, че поради блокирано пътно платно от внезапно свличане на земни маси и паднали дървета, вследствие на обилен валеж, е настъпило пътнотранспортно произшествие с лек таксиметров автомобил. При инцидента нямаше пострадали участници в движението, но на един от пътниците в автомобила беше оказана медицинска и психологическа помощ, поради оплаквания свързани с изострено общо заболяване в резултат на преживяното.

Последваха действия, ръководени и координирани от оперативен щаб, позициониран в мобилен комуникационен център в близост. В рамките на операцията бяха взети съответните решения за отцепване и обезопасяване на района и създаване на временна организация на движение; за оказване на първа медицинска помощ и психологическа подкрепа на място на пътниците от медицинските eкипи; разчистване на пътното платно от падналата скална маса и др. Обменът на информация между всички звена и институции протече в реално време и сигналите се подаваха веднага, в зависимост от развитието на ситуацията.

polise

Вирни се горе