Съвместно областно учение на съставните части на Единната спасителна система се проведе в Смолян

Съвместно областно учение на съставните части на Единната спасителна система се проведе в Смолян

Висок професионализъм, отлична координация и синхрон в действията си демонстрираха сили на основните съставни части от Единната спасителна система /ЕСС/ в област Смолян.

Готовността им за реакция бе тествана чрез проиграване на ситуация на възникнало пътнотранспортно произшествие на кръстовище в участък „ГПК – новата отсечка“, след тунела в кв. Устово посока гр. Смолян. Тренировъчният сценарии бе пътен инцидент, между моторно превозно средство за обществен превоз на пътници, тежкотоварно моторно превозно средство и лек автомобил, като вследствие на произшествието има разлив на опасно химическо вещество и голям брой пострадали, на които трябва да се окаже помощ.

Участие в учението взеха служители на ОД МВР - Смолян, РД ПБЗН - Смолян, ЦСМП - Смолян, РД „АА“, ОПУ - Смолян, Община - Смолян, БЧК - Смолян, Областна администрация Смолян. Целта на събитието е извършване проверка на степента на подготовка на ръководния състав, както и на останалия състав за обмен на информация, оценка на обстановката, вземане на решения, издаване на разпореждания за ограничаване и ликвидиране на последиците при тежки пътнотранспортни произшествия.

Екипите действаха според предварителен сценарии. Сигнал за пътния инцидент е подаден на тел. 112 от очевидци на произшествието. Към мястото веднага бяха насочени екипи на РД ПБЗН – Смолян, ОД МВР – Смолян и линейки от център за „Спешна медицинска помощ”. Пристигналите първи на местопроизшествието сили установиха, че е настъпил пътен инцидент между моторно превозно средство за обществен превоз на пътници и лек автомобил, вследствие на което има няколко пострадали. Ситуацията се усложни допълнително от второ произшествие на същото място - внезапно спиране на тежкотоварно моторно превозно средство, поради настъпилото по-рано тежко ПТП. В следствие на това действие, на пътното платно е получен разлив на опасно химическо вещество, което създава опасност за движението. Последваха действия, ръководени и координирани от оперативен щаб, позициониран в мобилен комуникационен център в близост. Обменът на информация между всички звена и институции протече в реално време и сигналите се подаваха веднага, в зависимост от развитието на ситуацията. В рамките на операцията бяха взети съответните решения за отцепване и обезопасяване на района и създаване на временна организация на движение; за изискване на допълнителни сили и средства от съставните части на ЕСС; за оказване на първа медицинска помощ и психологическа подкрепа на място на пострадалите от медицинските eкипи и транспортиране до болнично заведение; за идентифициране и обезопасяване на разпиляното вещество, както и за подаване на необходимата информация до медиите. Действията на над 50 участници от различните служби бяха в синхронизирано взаимодействие помежду им.

ess

Вирни се горе