Състезатели, които спечелиха само една победа във Формула 1

Състезатели, които спечелиха само една победа във Формула 1

Благодарение на многобройните победи в състезания от клас Формула 1, имената на Майкъл Шумахер, Луис Хамилтън, Макс Верстапен са известни на всички любители на този спорт. Но има пилоти, които са спечелили само една победа в кариерата си, но все още остават ярки представители на Формула 1.

Пиер Гасли

Сезон 2023 беше седмият поред за французина Пиер Гасли. През 2020 г.младият състезател спечели победата на Гран При на Италия в Монца, принуждавайки всички да повярват в неговия професионализъм и късмет: "средният човек" в не най-добрата кола победи Карлос Сайнс, Кими Райконен, Луис Хамилтън. Дори хазартни игри не дават такъв неочакван резултат.

След като направи пит-стоп в 17-та обиколка, Гасли можеше да запази позицията си в средата на решетката, ако не се беше счупил близо до зоната на пит-лейн. За да издърпам колата, трябваше да пусна сейфти колата и да затворя входа на кутиите. Люис Хамилтън просто нямаше късмет: без да забележи сигнала за затваряне на пит-Лейн, Мерцедес го призовава за "безплатен" пит-стоп, спечелвайки наказателни секунди. Останалите състезатели отиват в ямите само когато Пиер Гасли ги настигна на пистата. И след няколко обиколки той се откъсва на трето място.

След катастрофата на Чарлз Леклер състезанието беше рестартирано, и Гасли се измъкна на второ място. На финалните обиколки Кими Райкьонен и Карлос Сайнц се бориха помежду си, губейки веднъж от Пиер Гасли за повече от 4 секунди.

Естебан Окон

Подобно на Гасли, френският състезател Естебан Окон се състезава във Формула 1 само 7 години.

Основната му и засега единствена победа е спечелена през 2021 година. Това състезание беше запомнено с няколко големи катастрофи, които оставиха Ландо Норис, Серджо Перес, Ланс Строл, Шарл Леклер извън борбата, докато Луис Хамилтън и Макс Верстапен бяха далеч зад лидерите на жегата.

Имаше и любопитен момент, който буквално даде на Естебан Окон победа в Хунгароринг. След масовата катастрофа състезанието беше рестартирано. Пред него всички пилоти, с изключение на Хамилтън, се обърнаха в ямите зад сликовете, тъй като пистата вече беше изсъхнала след дъжда. Започвайки от първа позиция, британецът отиде да "смени обувките" във втората обиколка, а преднината в състезанието отиде при Естебан Окон. Втори беше Себастиан Фетел, който непрекъснато притискаше французина и беше на по-малко от две секунди зад него.След края на състезанието Фетел беше дисквалифициран. Естебан Окон обаче успя да овладее натиска на четирикратния световен шампион Себастиан Фетел, което доказа високото ниво на професионализъм на младия френски пилот.

Ярно Трули

Сезон 2004 във Формула 1 може да се сравни с състезанията през 2023 година. И ако тази година безспорният фаворит беше Макс Верстапен, който спечели 19 от 22 състезания, то 2004 г.премина при тоталното господство на Михаел Шумахер. Тогава германецът спечели 12 от 13 състезания. Единственият състезател, който успя да вземе победата от него, беше Ярно Трули.

По време на Гран При на Монако той непрекъснато набираше темпото и бързо се разбра, че неговите 0 имат предимство на градската верига, за разлика от същите 0. Не трябваше да се сравняват: Михаел Шумахер и Хуан Пабло Монтоя успяха да се сблъскат в режим на безопасност и отпаднаха от борбата. Но самият Ярно Трули беше уволнен от отбора няколко състезания преди края на сезона. Причината бяха не само нестабилните резултати на италианеца, но и вътрешните разногласия в 0.

Оливие Панис

Френският състезател Оливие Панис се състезава във Формула 1 през 1994-2004 г.за 11 години от изявите си той се качи на подиума само 6 пъти.

Панис имаше само една победа в състезанията. Но каква! Гран При на Монако през 1996 г. влезе в историята на Формула 1 като състезанието с най-много събирания. Състезанието се проведе при проливен дъжд, поради което само 3 пилоти стигнаха до финала. Победата в това състезание спечели Оливие Панис, който се класира само от 14-то място.

Роджър Уорд

Американският мотоциклетист Роджър Уорд спечели Гран При на САЩ през май 1959 г.

Интересна статистика: говорейки във Формула 1 от 1951 до 1963 г., Уорд стартира в 12 състезания. Два пъти се качи на подиума, спечелвайки 14 точки за всичките си състезания. Единствената победа беше спечелена зад волана на 0-0, доста слаба кола за онова време.

Не забравяйте, че историята на Формула 1 датира от 1950 г., когато се провеждат първите 6 гран При в Европа, както и състезанията в Индианаполис (САЩ). До 60-те години на миналия век състезанията бяха доминирани от италиански автомобили Номер едно и номер едно.

Вирни се горе