Състезание по снежен волейбол за първи път в България на връх Перелик

Състезание по снежен волейбол за първи път в България на връх Перелик

България за първи път организира един от най-новите и атрактивни спортове – снежен волейбол.

На връх Перелик сили ще премерят четири мъжки и четири женски отбора. Мястото не е избрано случайно.

В подножието на върха снежната покривка се задържа най-дълго, тъй като той е първенец в Родопите с над 2000 метра надморска височина и условията за зимни спортове са прекрасни.

 След като през 2021 година федерацията инвестира много и доведе едни от най-стойностните турнири по плажен волейбол, сега наред е неговият събрат, който “ще се кандидатира” за място в програмата на следващата Олимпиада.

Състезанието на Перелик ще бъде организирано при всички разпоредби на FIVB и CEV.

Партньор е промоутърът “Перелик Инфраструктурна Компания” АД, която ще предостави възможно най-добрите условия за участниците.
 
 Предвид че турнир по снежен волейбол в България не е имало, в първия ще участват градове, а не отбори. В състезанието при мъжете се включват два тима от Смолян, Рудозем и Плевен.

Всички участници ще получат част от наградния фонд, който е еднакъв – по 2000 лева за мъже и за жени.

Всички състезатели трябва да представят медицинско, ваксинационен сертификат срещу Ковид-19 или отрицателен PCR-тест, направен не по-късно от три дни преди надпреварата. Мачовете ще бъдат в събота и неделя от 8:30 до 16:30 часа.

Форматът е 2 от 3 гейма, които се играят до 15 точки. Всяка част трябва да завърши минимум с две разлика. БФ Волейбол осигурява трика на участниците. Останалата част от екипировката е персонална и трябва да бъде еднаква за отборите.



Организаторите на връх Перелик се надяват да се превърнат в своеобразна щаб квартира на снежния волейбол в България, след като през последните години вече е любима дестинация за почитателите на зимните спортове.

Днес в 17 часа ще бъде дадена пресконференция, на която ще станат ясни и подробностите относно непопулярното спортно предизвикателство!

Вирни се горе