Сърдечна, топла, пулсираща среща на смолянската публика с писателката Виктория Бешлийска

  Сърдечна, топла, пулсираща среща на смолянската публика с писателката Виктория Бешлийска

Сърдечна, топла, пулсираща среща на смолянската публика с писателката Виктория Бешлийска се състоя на 23 февруари в Регионална библиотека.

Авторката на „Глина”, един от най-четените романи за последните години в България и излезлият през есента на 2022г. „Сърце”, също със заявка за повишен читателски интерес, поведе събралата се публика на пътешествие из своя магичен свят. Свят, от който се раждат двата й романа, събрали в себе си сериозно историческо проучване и уловените видения на специални „енергийни” места.

Виктория Бешлийска сподели с присъстващите моменти от житейския си път и израстването си като писател, както и причините за появата на първите й две творби: „Книгите ми са резултат от тръгването ми по пътя на личното спасение и изпитанията, които ме съпътстваха”. „Те са естествено продължение на блога ми „По дирите на думите” и островчето-убежище, от което да променям действителността”.

Потапянето изцяло в епохата, в която се развива действието в двете творби, коства на писателката голямо лично вглъбяване, а „връщането” с 800 години назад във времето в „Сърце” е изтощително и е за сметка на пропуск на настоящето.

Въпросите и любопитството на събралата се публика се простираха не само върху перфектно изваяните персонажи и действие в романите, а бяха насочени към начина на писане, светоусещане и улавяне на „магията” от младата авторка. С радост от всички се приветства прокрадващата се идея за екранизация на „Глина” и загатнатата времева рамка на предстоящата, все още неродена творба.

Изказаната благодарност от читатели за трансформиращия и благотворен ефект от романите се допълни от благодарността на писателката към всички, които четат родни автори и ценят нашето книжовно богатство.

Виктория Бешлийска е филолог по образование. Работила е като учител, редактор на художествена литература и се е занимавала професионално с маркетинг и реклама. В момента е отдадена изцяло на писането. Автор е на блога “По дирите на думите”, който наброява близо 70 хиляди последователи във фейсбук и има за цел да събира стари български думи, разпространявайки силата и енергията на родния език. Носителка е на наградата „Най-четен съвременен български автор“ за 2022 г. на Столична библиотека. Отличена е с наградите Избор на книжарите на книжарница “Хеликон” за 2021 г, Избор на читателите на предаването “Библиотеката” по БНТ за 2021 и Европейска награда за дебют на Еврокон 2022 за дебютния си роман „Глина”.

През есента на 2022 г. излезе вторият ѝ роман „Сърце“. Само за месец книгата получи престижното отличие Избор на книжарите на „Хеликон за 2022 г. и стана една от най-продаваните и четен

Вирни се горе