Самодейни състави и индивидуални изпълнители от 15 читалище ще представят област Смолян на XII Национален събор в Копривщица-2022г.

Самодейни състави и индивидуални изпълнители от 15 читалище ще представят област Смолян на  XII Национален събор в Копривщица-2022г.

При огромен интерес и голям брой участници премина регионалният етап в Смолян на XII национален събор на народното творчество в Копривщица-2022г. На сцената на пл.“България“ на Амфитеатъра в областния град се изявиха над 200 певци, танцьори и музиканти от 15 читалища от областта.

Родопската музика от област Смолян ще се представи на сцените в Копривщица през август от самодейци от читалища в Павелско, Девин, Чепеларе, Смолян, Буйново, Момчиловци, Неделино, Мадан и селата Мугла, Средец, Виево, Буково, Орехово, Борино и Петково.

Селекционна комисия, назначена със заповед на Областния управител на област Смолян, проследи изявите на изпълнителите и излъчи най-добре представилите се за участие в Националния етап. В комисията бяха включени експерт от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ - БАН) и професионалисти, работещи в сферата на нематериалното културно наследство.

Комисията определи своя избор за участници в събора в Копривщица измежду представилите се 33 гайдарски, певчески и танцови състави, индивидуални изпълнители и групи за автентичен фолклор. Сред избраните изпълнители е 10-годишната Ивон Хаджийска. Малката певица спечели в началото на юни сребърен медал и наградата на публиката от онлайн фестивала „Азия фолк“. На събора в Копривщица ще участват и изпълнители на неделинския двуглас.

Организатори на Регионалния етап на фолклорния събор са Областна администрация – Смолян, Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“ – Смолян, със съдействието на общинските администрации на територията на областта.

XII Национален събор на народното творчество в Копривщица ще се проведе от 5 до 7 август 2022 г. Той се организира от Министерство на културата, Община Копривщица, Областна администрация на Софийска област, ИЕФЕМ - БАН, с медийното съдействие на Българска национална телевизия, Българско национално радио и Българска телеграфна агенция. Участници в събора са носители и наследници (групови и индивидуални) на локално нематериално културно наследство от всички области на страната, които представят местни традиции.

sabor

Вирни се горе