Съдът потвърди 150 хил. лв. глоба на ЕВН

Съдът потвърди 150 хил. лв. глоба на ЕВН

Съдът потвърди 150 000 лв. глоба наложена от Комисията за защита на конкуренцията на ЕВН за злоупотреба с монополното си положение. Според ВАС дружеството е нарушило задължението си да предоставя качествена услуга на гражданите. През 2009 г. КЗК е установила, че монтиран електромер на гражданин от Хасково с механизъм за автоматична защита в рамките на месец прекъсва многократно електрозахранването за 1 час, когато уредът регистрира натоварване над допустимия праг.

От ЕВН Електроразпределение са отказали да коригират продължителността на прекъсването с аргумента, че това намалява живота на електромерите. КЗК е санкционирала ответното дружество със 150 000 лв., след като е преценила, че не отчита интересите на потребителите. КЗК е установила също, че съществува и възможност за дистанционно възстановяване на електроподаването, което също не е направено.

От ЕВН тогава посочиха, че глобата е прекомерно завишена. От компанията твърдяха, че са спазени всички нормативни и технически изисквания и обжалваха решението пред ВАС.

Вирни се горе