С вълнуваща творческа вечер, писателят Георги Чаталбашев отпразнува 80-годишния си юбилей

С вълнуваща творческа вечер, писателят Георги Чаталбашев отпразнува 80-годишния си юбилей

Творческа вечер, посветена на писателя Георги Чаталбашев, се състоя на 20 октомври от 17.30ч. в НЧ ”Родопска просвета – 1923” – гр. Девин. Тя бе организирана в навечерието на Деня на народните будители и по случай 80-годишния му юбилей.Отзив и оценка на творчеството му сподели учителят и журналистът Сийка Кетева:”Книгите на Георги Чаталбашев са искрени, проникновени и завладяващи.Мерило за тази моя оценка е желанието ми да ги препрочитам и да откривам нови пластове в повествованието и в художествените образи. Той пише за всички неща, а аз бих добавила и за тайнството, наречено човек, и то, нашия човек - родопчанина..Това, което много ми допада, е, че част от прототиповете на героите му, са от Родопите, от Смолян, Райково и Девин. Той не ги търси в екзотични страни, а сред бившите си съученици, съседи, близки хора, съграждани. Изключително оригинален е в своята наблюдателност върху човешките характери и проявления. Сам той е сложна личност, затова и персонажите му размишляват, съмняват се в житейския избор, задават си екзистенциални въпроси”

Авторът е написал само 10 книги, но стойностни, които са издадени след спечелени конкурси и награди.Той се радва на искрено читателско признание, което пролича от изказванията на някои от присъстващите на вечерта.Те искрено изразиха своето възхищение от таланта на Чаталбашев, но и от неговата нравственост – нарекоха го „чист човек, скромен и дружелюбен”.

От своя страна, писателят разказа някои интересни моменти от детствто си и с конкретни примери от творбите си разкри какво място заема #Девин в тях. Георги Чаталбашев получи поздравителни адреси от кмета на града Здравко Иванов и от председателя на читалището Снежана Панкатева.

devin

vecer

Светла ИВАНОВА

Снимки: Любомира Чаталбашева

Вирни се горе