С ЦВЕТЯ И СИРЕНИ, СМОЛЯН ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ПРИ КАТАСТРОФИ

С ЦВЕТЯ И СИРЕНИ, СМОЛЯН ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ПРИ КАТАСТРОФИ

Смолян почете паметта на загиналите при катастрофи и се присъедини към Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Точно в 12.00 часа на 19 ноември бяха задействани оповестителни сирени за една минута в памет на загиналите при катастрофи. Бяха поставени цветя на пешеходната пътека пред храм „Св.Висарион Смоленски“. В инициативите се включиха представители от Община Смолян, областната администрация, ОД МВР – Смолян, РД ПБЗН , “Пътна полиция”, БЧК – Смолян, Регионално управление на образованието, Регионална здравна инспекция, „Спешна помощ“, ученици, граждани и др.

По решение на Главната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Всяка година в следствие на пътнотранспортни произшествия загиват и биват тежко наранявани и трайно осакатявани деца, младежи, зрели и възрастни хора.

Голяма част от тези катастрофи са били предотвратими. Те са свързани с грешки и нарушения на участниците в движението, както и с пропуски на проектантите на пътнотранспортна система. Много често хората, участващи в движението по пътищата забравят за себе си, за близките, за хората, които превозват и за останалите участници в движението.

Пътните инциденти са най-безсмислената причина за смъртността сред хората. Катастрофите оставят трайна следа в живота на пострадалите. Мъката и страданията на семействата и близките на жертвите при катастрофи са неописуеми.

Нека на този ден споменем с добро хората, които са загинали, да изкажем съболезнования на техните семейства и призовем живите да пазят живота и здравето при движение по пътищата.

Необходимо е проблемите на безопасността по пътищата да намерят място в ежедневието на семействата, училищата, в отношенията и отговорността на участниците в движението, защото безопасността е споделена отговорност.

Ние НЕ искаме животът ни да е спомен за жертвите, а искаме да го живеем ЗАЕДНО!

Вирни се горе