С традиционните „Чилови дни“ се отбелязват 125 години от рождението на проф. д-р Константин Чилов

С традиционните „Чилови дни“ се отбелязват 125 години от рождението на проф. д-р Константин Чилов

Смолянското село Славейно, обявено за „Свещено място за българската медицина“ ще отбележи утре 125 г. от рождението на проф. д-р Константин Чилов, съобщиха организаторите на традиционните „Чилови дни“. На церемония пред къщата-музей на проф. Чилов в родното му място ще бъдат връчени тазгодишните награди на името на бележития български лекар, предаде БТА.

„Чиловите дни“ се организират за 26-а година, посветени са на живота и паметта на проф. Чилов. Той оставя на българската медицина 220 научни труда във всички области на вътрешната медицина - кардиология, пулмология, нефрология, гастроентерология, хепатология, ендокринология, хематология, паразитология, посочи д-р Тотко Найденов, инициатор на „Чиловите дни“ и гл. редактор на в. „Български лекар“. Според него българската медицина няма такъв клиницист-енциклопедист като проф. Чилов. Родното му място – Славейно е дало на страната над 80 лекари, заради което през 90-те години на миналия век бе обявено от инициаторите на „Чиловите дни“ за „Свещено място за българската медицина“.

Проф. Михаил Боянов, ендокринолог от София и доц. Димитър Вучев, паразитолог от Пловдив са тазгодишните носители на наградата на името на проф. Чилов. На тържествата за отбелязване 125-ата годишнина на проф. Чилов ще присъстват лекари от Медицинските университети в София и Пловдив.

Снимка: Община Смолян

Вирни се горе