С редица инициативи ЮЦДП-Смолян отбелязва Седмицата на гората 2023г.

С редица инициативи ЮЦДП-Смолян отбелязва Седмицата на гората 2023г.

С редица инициативи ЮЦДП-гр. Смолян отбелязва Седмицата на гората 2023г. Тази година честването й ще премине под мотото „Довери се на лесовъда!“.

Днес, 5 април ЮЦДП-Смолян и ДГС-„Смилян“ ще раздадат на гражданите 2 000 фиданки птиче грозде и 500 фиданки смърч. Желаещите могат да ги получат от 12.00 до 14.00 часа на локалното платно пред Областна администрация-Смолян /под моста/.

На 6 април от 15.00 ч. ще бъдат връчени и призовете „Лесовъд на годината“ за 2022г. и „За цялостен лесовъдски принос“ за 2022г. за регион Смолян. /ЮЦДП-гр. Смолян/.

В навечерието на Седмицата на гората, ЮЦДП-Смолян ще бъде домакин на традиционното Национално първенство по ски спортове за работещите в системата горите на Министерство на земеделието. То ще се проведе на 28 и 29 април в Пампорово. Заявка за участие в ски слалома са дали над 100 състезатели, разпределени в осем отбора.

На 7 април ЮЦДП-Смолян и ДГС-„Смолян“ организират мащабна акция по залесяване с участието на представители на държавни и общински институции, както и ученици от Смолян. Предвижда се да бъде залесена площ от 5 дка в местността „Старият връх“ край Смолян, по пътя за селата Турян и Пещера. Инициативата ще стартира в 10.00 ч.

На същата дата /7 април/, ЮЦДП-Смолян и ДГС-„Акад. Николай Хайтов“, организират посещение с ученици и учители от Смолян и Чепеларе в шишаркосушилнята в Чепеларе. Целта е подрастващите да бъдат запознати с начина, по който се извличат семената от шишарките, обработването на семената, покълването и съхранението на репродуктивните материали от горските видове с оглед използването им в практиката за успешно произвеждане на висококачествен и жизнеспособен посевен и посадъчен материал.

По повод Международния ден на горите-21 март и като част от инициативите за отбелязване на предстоящата Седмицата на гората 2023г., ученици от Смолян и Девин, заедно с родители, посетиха Базите за интензивно стопанисване на дивеча на територията на ДЛС-„Извора“. Проявата бе организирана от Южноцентралното държавно предприятие в Смолян и ТП Държавно ловно стопанство „Извора"-гр. Девин.

Вирни се горе