С реализирането на редица важни проекти Девин ще се утвърждава като още по-атрактивна туристическа дестинация

С реализирането на редица важни проекти Девин ще се утвърждава като още по-атрактивна туристическа дестинация

Интервю с кмета на община Девин Здравко Иванов

Г-н Иванов, в края на миналата година голямо предизвикателство пред вас бяха проливните дъждове, които нанесоха щети за милиони в община Девин. Каква е ситуацията към днешна дата? Знаете, Сдружение от Триград обяви, че плануват протестни действия на 12 февруари с няколко основни искания.

Действително в края на миналата година ни сполетя бедствие, каквото не помним да е имало в последните повече от десет години. Проливните дъждове нанесоха щети по поречията на река Триградска и река Въча. Най-засегнати бяха селата Триград, Жребово, Кестен и Водни пад, тъй като пътя до тях беше откъснат на 11 срещу 12 декември 2021 г. Към настоящия момент пътя продължава да бъде непроходим. Щети бяха нанесени и в кв. Настан. От първия ден общинска администрация, в рамките на правомощията и компетенциите си, беше на терен, предприе необходимите аварийно-възстановителни дейности, там където можеше да бъдат извършени такива. За съжаление един от участъците пътя Триград – Тешел не може да бъде възстановен с такива дейности, а трябва да се направи основен ремонт. Изисква се цялостно възстановяване на един от участъците. Терена е много пресечен, пътя минава покрай реката и няма как да бъде засипан, за да е проходим. Трябва де се предприемат действия по трайното му възстановяване. След комуникация с централната власт, те поеха ангажимент да ни помогнат чрез Междуведомствената комисия към МС. В тази връзка си има процедура, по която тръгнахме. Изготвихме идейно предложение за възстановяване на участъка. Чисто хронологично: както знаете бедствието се случи в периода 11 -12 декември; седмицата след 12 декември се извършваха аварийно – възстановителни дейности на участъците, които го позволяваха, беше прекъснат и водопровода на село Триград. В рамките на една седмица бяха извършени аварийно възстановителните дейности. Беше възстановено водозахранването на Триград. По време на почивните и празнични дни по Коледа и Нова година ние продължихме да работим. Съвместно със специалистите от общината, намерихме техническото решение, което беше съгласувано с Междуведомствената комисия и проекта беше входиран на 5 януари. Сега чакаме да бъде финансиран. За да скъсим сроковете, обявихме обществена поръчка и се надявам тази седмица да има избран изпълнител, за да може след като ни бъдат отпуснати средствата, веднага да започнат възстановителните работи.

Както казах хората предвиждат протестни действия на 12 февруари. Вие срещнахте ли се с представители на Сдружението, какво им обяснихте, има ли разбиране от тяхна страна?

Аз съм правил няколко срещи с хората в Триград на терен. Заедно с областния управител поехме ангажимент към населението в спешен порядък да започнат възстановителните работи. Разбирам хората, вече близо два месеца достъпа им е затруднен. За съжаление и метеорологичните условия не са с нас в момента. Надявам се снеговалежите да спрат, да ни бъдат осигурени средства от МС в рамките на тази седмица, избирайки и изпълнител в началото на март да започнат възстановителните дейности.

Имате ли комуникация на национално ниво, какви са обясненията за забавянето?

Обяснението, което получих е, че пречките за свикването на Комисията са били чисто формални, тъй като се е попълвал нейния състав. Доколкото знам вече състава на комисията попълнен и се чака заповед на министъра за свикването й.

Г-н Иванов, кажете ни моля, какво ново се случва в община Девин? Да започнем от там, че местния парламент прие Плана за интегрирано развитие за период до 2027 година и, ако не се лъжа, беше с бюджет над 170 млн. лв. Знаем, че акцента в него е инфраструктурата. Това ли ще бъде приоритет и през настоящата година и кои ще бъдат най-съществените проекти, които искате да реализирате в този период?

Действително инфраструктурата е приоритет, тъй като община Девин има доста да наваксва в това отношение. Основния приоритет в плана за интегрирано развитие е изграждане на водопровод, канализация и пречиствателна станция в общинския център и квартала към него. Надявам се да положим основата за реализиране на този проект. Това е доста мащабна дейност в проектиране, в строително-монтажни дейности. Надали в настоящия мандат ще бъде реализиран този проект, но поне да положим началото, да изчистим механизмите, чрез които ще бъде осигурено финансирането чрез европейските програми. Обнадеждаващо е, че община Девин е едно от 13-те населени места, включени в плана за възстановяване и устойчивост, който все още не е приет. В него целевите средства са именно за такива инфраструктурни проекти. Също така общинската пътна мрежа е много компроментирана. Приоритети са ни пътя Михалково – Селча, пътя за Триград също. Бях разпоредил изготвянето на геоложки доклад и отсечката Тешел – Триград беше изследвана доста обстойно. Установи се, че има и други компроментирани участъци, които рано или късно ще пропаднат, при проливни валежи.

В Девин открихте нови санирани жилищни сгради. По програмата за енергийна ефективност какво още планувате и колко са общо сградите, които са санирани в общината?

Подготвили сме нови 12 сгради за саниране. За съжаление извънредната ситуация така да се каже окастри бюджета с около 18 млн. по програмата „Региони в растеж“ и през 2020 -2021 не можахме да реализираме тези проекти. Към настоящия момент се надявам новото правителство да намери начин да бъдат актуализирани цените за тези проекти и да бъдат подсигурени средства за дофинансиране, тъй като, както знаем цените доста скочиха. Има разговори на ниво Национално сдружение, на ниво МРРБ и се търси механизъм тези обстоятелства да бъдат взети предвид и финансирането да бъде актуализирано, за да можем да реализираме тези проекти за саниране на 12-те сгради.

Обявихте поръчка за изграждане на кът за наблюдение и отдих в Девин повече подробности за този проект, моля?

Девин се развива като туристическа дестинация и ние се опитваме да направим по-атрактивен град Девин и региона. От миналата година отсечката на река Девинска, от входа на града до фабриката за бутилиране на минерална вода в местността Струилица, е на принципа „хвани – пусни“. Ние зарибихме с балканска пъстърва този участък, за да може туристите, които посещават Девин да имат възможността в рамките на града да ловят риба за удоволствие. Този кът за наблюдение е направен достъпен за хората, с възможност за паркиране на автомобили, за да може хората да се наслаждават на реката, която минава през града.

Имахте идея за изграждане на нов паркинг. Къде ще бъде той?

Паркингът е ситуиран в близост до аквапарка на Девин, успоредно на ул. „Васил Левски“. От доста време насам Девин изпитва затруднения с паркоместата, особено през пролетно-летния сезон. Набелязахме няколко терена, където да бъдат изградени паркинги, за да може туристите да не изпитват такива затруднения с паркирането. Също така и хората, които идват да ползват административни услуги и местните жители да бъдат облекчени.

Относно туризма, балнеолечението и СПА туризма. Каква е визията за развитие на общинското ръководство през тази година? Какво се планува?

Предстои да изработим културен календар на общината, който да бъде наситен със събития от различно естество. Ако успеем да акумулираме допълнителни средства, с помощ от бизнеса, ще се постараем от пролетта до късна есен да направим три-четири големи културни събития в календара ни, които да привличат туристи, както от областта, така и от вътрешността на страната. Същевременно искаме да наситим уикендите с по-малки събития, които да направят Девин атрактивен. Преди три-четири години беше извършена рехабилитация на водопровода Девин – Беденски бани, за да може минералната вода да идва в достатъчно количество и да се запазва температурата. Когато встъпих в длъжност положих доста усилия това да се случи. Към настоящия момент имаме достатъчно количество вода на добра температура. Радостното е, че привлякохме един голям инвеститор на територията на Девин, в лицето на Пампорово АД, който закупи около 9 декара. В момента проектират и се надявам да реализират намеренията си за изграждането на балнеоцентър с минерална вода, който ще се намира между Пампорово и Девин, на около 7 – 8 км от града. Надявам се туристите, които ще посещават този комплекс, изграден на нашата община, да идват и до града. Така ще направим една връзка между Пампорово, Девин, Триград, Ягодина и Доспат и ще си помагаме в развитието на туризма.

Г-н Иванов, не мога да избегна и темата с Ковид- пандемията. Как общинското ръководство се справя със ситуацията и има ли допълнителни мерки, които сте въвели, освен тези на областно и национално ниво?

Като допълнителна мярка сме въвели забрана за провеждането на пазара. Съобразяваме се с мерките на областно и на национално ниво. В общинска администрация е контролиран достъпа, както на всякъде, мери се температурата, част от служителите са в отпуск, за да може средата да е по-свободна. По отношение на болницата в Девин мога само да кажа добре, че я има. Това мисля го констатираха управляващите не само с девинската, а и с всички общински болници. Радвам се, че девинската болница работи, макар и при доста затруднения. Благодарение на съвместната дейност между общинска администрация и ръководството на болницата, последното служебно правителство ни помогна със 700 хил. лв., с които разплатихме около 80 % от задълженията към кредитори. Отпаднаха почти всички запори и възбрани, които те бяха наложили. Болницата работи вече много по-спокойно и може да мисли за инвестиции както за техника и оборудване, така и за подобряване на материалната среда.

Има ли натиск към болницата?

Да, отделението е пълно. Над 30 пациенти има към настоящия момент, диагностицирани с Ковид-19. Много е трудно. Тук искам да благодаря на всички лекари, медицински сестри, помощен персонал за това, че не спират да работят. Големи герои са. Дежурствата са непосилни за повечето от тях, но въпреки това запазват усмивките на лицата си и се грижат за пациентите си.

На финала какво бихте искали да кажете на нашите читатели?

Искам да споделя за една много добра придобивка за община Девин. Миналата година, отново след неуморната работа на общинската администрация и добрата комуникация с централната власт се реализира проекта за входната артерия на града. Беше положен цялостен асфалт, изградено ново улично осветление, което придава много добър облик на града. Предстои през настоящата година да направим напоителна система, озеленяване, така че входа на град Девин да стане наистина едно привлекателно място. Освен това, благодарение на служебното правителство сме подсигурили около 770 хил. лв., които ще бъдат вложени в инфраструктура, подновяване на водопровод и канализация в един от кварталите ни, тъй като независимо, че се славим с хубавата ни изворна вода, водопроводната ни мрежа е много компроментирана. Това ще помогне правилно да използваме този воден ресурс. Също така ще изградим и една пешеходна алея през лятото. Тепърва, в зависимост от това какво ще се случи с пътя за Триград ще правим анализи и ще планираме капиталовите разходи, които ще бъдат внесени за одобрение в Общински съвет. Надявам се на разбиране от тяхна страна.

Благодаря ви за това интервю, г- Иванов. Желая ви здраве и успех!

Вирни се горе