С пукането на великденските яйца възкръсва светът

С пукането на великденските яйца възкръсва светът

На Великден боядисваме яйцата от бяло в червено, защото те отново символизират плодородието, тъй като яйцето е един от най-древните символи – знак за раждането на света. Това заяви за Информационна агенция КРОСС фолклористът проф. Георг Краев.

Българската фолклорна обредност е просмукана от бялото и червеното – тези два цвята, които срещаме най-ярко в мартениците. Бялото е символ на чистотата, символ на Богородица, а червеното е символ на мъжката сила. Земеделският характер на нашия фолклор иде да ни подскаже колко сложно е било на фолклорния човек да живее хем безгреховно, хем в същото време да продължава рода си. Именно затова боядисваме яйцата от бяло в червено, защото те отново символизират плодородието, тъй като яйцето е един от най-древните символи – знак за раждането на света. Затова в 12 часа, когато си кажем „Христос Воскресе", ние пукаме, чукаме своите яйца, за да може да възкръсне наново и светът, обясни проф. Краев.

“Традицията за козунаците е градска. Във фолклорната традиция се правят великденски обредни хлябове, които се украсяват с яйца, но нямат нищо общо с козунака”, допълни той.

“Смисълът на постите е да бъде съпреживяно онова, което е изживял Исус Христос. Този пост не е само да не ядем блажна храна, а да не се изкушаваме от дявола, да не падаме в грях”, изтъкна проф. Краев.

Според него хората определено не спазват традициите. “45 години нямаше християнство. Сега за да възстановим християнската традиция, се изискват много усилия и вяра”, смята той.

“Ходенето на църква не значи, че си вярващ. По-скоро хората го имат за светско задължение, отколкото за смирено влизане в храма”, посочи още проф. Краев.

Вирни се горе