С „ПРИ ТЕБ МЕ ВРЪЩА ВЕЧНО ЛЮБОВТА“ ЗАВЪРШИ СРЕЩАТА НА МУЗЕЯ В СМОЛЯН С НЕАПОЛ

С „ПРИ ТЕБ МЕ ВРЪЩА ВЕЧНО ЛЮБОВТА“ ЗАВЪРШИ СРЕЩАТА НА МУЗЕЯ В СМОЛЯН С НЕАПОЛ

На 6 февруари 2022 г. в РИМ “Стою Шишков” – Смолян се проведе заключителната от двете онлайн срещи с Българското неделно училище „Българче“ – Неапол, Италия.

Както вече знаем над 100 потребители се включват в училищната платформа, не само от Италия, но още и от Южна Африка, Гърция, Нидерландия и Германия, за да участват в разглеждането на постоянната експозиция на смолянския музей „Културно-историческите богатства на Родопите от древността до наши дни“, което нашите сънародници нарекоха: „Екскурзия“. Своеобразна оценка за интереса към музейната среща е, че този път българчетата, впечатлени от видяното преди седмица, поканили и свои приятели, които макар да не говорят български, също да участват в „екскурзията“.

Музейният екскурзовод Анна Болгурова представи втора част от беседата на живо, която започна със знаковата родопска песен „Мен ми е драчко“, поднесена от 8-годишния Иван Болгуров. Така по нашенски емоционално стана въвеждането в експозиционните пояси на овчарството, тъкачеството, ковачеството и медникарството в Родопите, както и в родопската архитектура. Виртуално бяха представени още изложбите „Горски приказки разказват Родопите“ и „Родопско величие“, както и залата „Традиции и съвременност“.

Срещата на музея в Смолян с Българското неделно училище „Българче“ от Неапол завърши с „Моя страна, моя България“, изпълнена от 8-годишната Величка Стоева, и вечното: „При теб ме връща вечно любовта“.

Вирни се горе