С поредица от събития Девин отбеляза 110 години от Освобождението

С поредица от събития Девин отбеляза 110 години от Освобождението

Удостоиха редица видни жители на Девин със званието „Почетен гражданин на Община Девин“

С редица мероприятия #Девин отбеляза 110 години от Освобождението си от турско робство. Кулминацията на тържествата бяха тази вечер на централния площад „Игор Юруков“, където се състоя тъpжecтвeнa зapя-пpoвepĸa с участието на военнослужещи от 101 – ви Алпийски полк - Смолян с ръководител майор Сариев и Военен духов оркестър – Пловдив.

Кметът на Община Девин Здравко Иванов приветства всички присъстващи, като направи кратка ретроспекция на събитията от преди 110 години.

„Благодарение на храбрите войни и будното местно население, днес ние имаме повод да празнуваме. Прекланяме глава пред паметта на войните дали живота си за свободата на родния ни край и нашата Родина. Длъжни сме да предаваме историята на бъдещите поколения, за да не се забравят героите на Родопите, Девин и България. Трябва да помним и заветите им за род и Родина, да уважаваме ближния, да почитаме възрастните хора и да се грижим за близките си. Вярвам, че единни ще продължим напред в годините и ще бъдем един до друг в добри и тежки моменти“, добави в словото си градоначалникът на Девин.

zdravko

Жителите и гостите на Девин бяха поздравени и от председателят на Общински съвет – Девин Наташа Василева.

Между официалните гости бяха още заместник-кметът на Община Девин инж. Николай Юруков, избраните за народни представители в 48 – то Народно събрание от 22 – ри Многомандатен избирателен район от ДПС Хайри Садъков и Анджей Джандев, кметовете на общините Мадан, Рудозем, Златоград, съответно Фахри Молайсенов, Румен Пехливанов и Мирослав Янчев, началникът на Регионалния инспекторат по образование Никола Запрянов, началникът на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Йордан Радев, началникът на Районно управление на полицията Здравко Абаджиев, Протойерей Тодор Веселинов и Ружди Скендеров - районен имам.

Поздравителни адреси по случай Празника на град Девин и 110 годишнината от Освобождението са получени от Вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, генерал - майор Явор Матеев - командирът на Съвместното командване на силите за специални операции, от Управителния съвет и екипа на Националното сдружение на общините, кметове на общини и ръководители на държавни и регионални структури и други.

Венци и цветя бяха поднесени от името на държавни, общински и образователни институции пред Паметника на загиналите от община Девин във войните.

В празничната вечер беше обявено и решението на Общински съвет – Девин, с което се удостояват видни граждани на общината със званието „Почетен гражданин на Община Девин“ – Стефан Ашиков (посмъртно), Анастас Чуртов (посмъртно), Трендафил Трендафилов (посмъртно), д-р Юлка Такева (посмъртно), д-р Михаил Калнев, д-р Севделин Яръмов, д-р Иванка Михайлова, Стефан Манолов, Стоил Кълвачев и Манол Ташков.

Почетните звания се присъждат по предложение на кмета на община Девин Здравко Иванов и писателят Емил Енчев.

Мероприятията бяха предшествани от концерт на Нели Петкова и изпълнения на учениците от групи към ОДК и НЧ „Родопска просвета -1923“ – Девин.

Водещ на тържествената част от празника бе Адриан Петров.

В програма по отбелязване на 110 годишнината от Освобождението бяха включени още детски футболен турнир и представлението на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян- „Почти божествена комедия“.

devin

Вирни се горе