С почит към героите в област Смолян се честват 146 години от Освобождението на България

С почит към героите в област Смолян се честват 146 години от Освобождението на България

„Трети март е специален ден за всеки българин, каращ ни да затаим дъх и да се преклоним пред героизма на нашите предци, дали живота си, за да ни завещаят най-ценното – Родината ни!“, областният управител Захари Сираков поздрави всички присъстващи на площад „Възраждане“ в кв.Устово по повод 146 години от Освобождението на България. Сираков отбеляза, че ставайки свидетели на военните конфликти в света, все повече осъзнаваме каква привилегия е да живеем в свободна и мирна страна, но не трябва да приемаме свободата за даденост. „Тя се отстоява ежедневно с нашите общи усилия и стремеж да градим и защитаваме достойнствата и правата на България! Трябва да живеем отговорно и с мисъл за идните поколения, да даваме добър пример и да предаваме на децата си чувство на обич към род и Родина!“

Днес в Смолян тържественото отбелязване на Националния празник започна с Молебен за мир, отслужен в храм „Св.Никола“ от Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, последвано от празнично шествие от храм „Св. Никола” до пл. „Възраждане“, където бяха изпълнени почетен караул, поклонение и поднасяне на цветя пред Паметника на борците за свобода.

Почит към героите отдадоха областният управител Захари Сираков, кметът на община Смолян Николай Мелемов, заместник-кметът Милен Журналов, народният представител д-р Красимир Събев, председателят на Общински съвет-Смолян Димитър Кацаров, Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион и представители на Българската православна църква, секретарят на община Смолян Момчил Николов, директорът на ОД МВР Смолян ст.комисар Цветан Цанков, командири и военнослужещи от 101-ви Алпийски полк, Ученическият гвардейски отряд при ЕГ „Иван Вазов“-гр.Смолян, общински съветници, ръководители и представители на държавни и общински институции, журналисти, граждани.

След официалната церемония, празничната програма продължи с изпълнения от самодейните състави на НЧ „Кирил Маджаров-1866“ – гр. Смолян, кв. Устово.

Традиционният концерт на НУФИ „Широка лъка“ по случай Националния празник на Република България, който се проведе в навечерието на Трети март, уважи заместник областният управител Боян Симеонов. Той ще бъде гост и на тържествената проверка-заря тази вечер в гр.Чепеларе.

От името на областния управител Захари Сираков венец пред паметниците в с. Широка лъка поднесе заместник областният управител Зарко Маринов.

Вирни се горе