С още 10% поевтиняват жилищата до края на 2010 г.

С още 10% поевтиняват жилищата до края на 2010 г.

С още 10 процента очакваме да поевтинеят жилищата до края на годината. Това прогнозира изпълнителният директор на консултантската компания Colliers International-България Атанас Гаров. Според него съживяването на пазара и началото на пълното му възстановяване ще започне след срок от 12 до 18 месеца, пише Монитор.

За разлика от миналата година спадът в цените ще бъде с по-бавни темпове, като по-осезателно поевтиняване ще има през първите 6 месеца, прогнозира Татяна Емилова, мениджър в Colliers. Себестойността на строителството в момента е около 700-800 евро за квадрат и само много закъсалите за пари предприемачи си позволяват да продават на ниски цени, добави тя. Според нея през последните месеци се наблюдава раздвижване на интереса на купувачите към жилищата от средния сегмент на цени над 1000 евро за квадрат. Но най-търсени си остават имотите под тази цена, добави тя.

В сравнение с по-миналата година през 2009 г. новите жилища са с 41 на сто по-малко, сочат още анализите на консултантската компания. Темповете на жилищното строителство продължават да падат заради слабото търсене. Едновременно с това се увеличава предлагането на ипотекирани жилища на закъсали кредитополучатели, но това все още не представлява значим фактор, който да обособи тенденция на пазара, сочат анализите на консултантската компания.

Според доклада на Colliers International на жилищния пазар се наблюдава раздвижване през втората половина на годината в сравнение с предходното шестмесечие. Това се дължи на сравнително по-лесния достъп до ипотечно финансиране, на лекия спад на лихвите и на по-ниските цени.

Средната офертна цена на продажба в престижни и бързо развиващи се квартали продължи да пада през второто полугодие на 2009 г., като на годишна база понижението в доста от престижните квартали бе около и над една пета. В “Лозенец” отчетеният спад е 19%, в “Изток” и “Иван Вазов” – 23-24 на сто, в “Бояна” – 20-25%, в “Слатина” и “Редута” – 22 процента.

Поне още 6 месеца сделките ще са малко, прогнозират от агенция “Бългериан пропертис”. Възстановяването на пазара ще дойде първо по отношение на увеличение на броя сделки, предимно качествени имоти в София и Варна, а едва след това по отношение на нарастване цените на имотите. През 2010 г. пазарът ще трябва да приключи процеса на саморегулация и установяване на пазарни цени и да се коригират допуснатите грешки от бързия ръст през последните години.

Вирни се горе