С масов профилактичен преглед РЗИ – Смолян отбеляза Световния ден за борба с остеопорозата 20 октомври

С масов профилактичен преглед РЗИ – Смолян отбеляза Световния ден за борба с остеопорозата 20 октомври

По повод Световният ден за борба с остеопорозата РЗИ - Смолян проведе скрининг за измерване на костна плътност. На 13 и 14 октомври в здравната инспекция над 120 жени и мъже узнаха своя статус по отношение на костите си. Ранната оценка на риска и навременното лечение на заболяването са едни от основните здравни приоритет на обществото, чрез които се предотвратяват остеопорозата и свързаните с нея фрактури и се осигурява добро качество на живот на всеки индивид. Всяка година Международната фондация по остеопороза (МФО) задава мотото на глобалните инициативи за профилактика на костното здраве. През 2023г. те ще преминат под мотото „Как да изградим по- здрави кости“. Целта е да се подчертае необходимостта от активна грижа за костите ни през целия живот чрез натрупване на максимална костна плътност през детството и юношеството и здравословен начин на живот. Той включва редовно движение, отказ от употребата на тютюн и умерена употреба на алкохол; ежедневен прием на достатъчно количество плодове, зеленчуци, храни богати на калций, витамини и редовна оценка на риска.

Остеопорозата е заболяване, което все още не е достатъчно диагностицирано и лекувано. То поставя милиони хора по света в риск от животозастрашаващи фрактури, причинени от „тихата епидемия“. Нещо повече – огромната социалноикономическа цена на заболяването и тежкото бреме на фрактурите върху качеството на живот на болните, са недостатъчно оценени и пренебрегвани.

Факт е, че остеопорозата е първопричината за болезнени, инвалидизиращи и животозастрашаващи счупвания на костите, получавани вследствие на тяхната чупливост. Заболяването е разпространено в глобален мащаб, като засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50г. възраст. Остеопорозата оставя своя отпечатък върху живота на цялото семейство, което поема основните грижи за болните след фрактурата.

Ето защо е лична и обществена отговорност да поемем инициативата за здравето на костите си.

Пресцентър РЗИ – Смолян

Вирни се горе