С концерт отбелязаха 30 години МТФ „Фани Бенова"

С концерт отбелязаха 30 години МТФ „Фани Бенова"

На 30.05.2023 година в Народно читалище „Христо Ботев-1871” град Смолян се проведе годишен концерт на МТФ „Фани Бенова”- 30 години. Зала „Сашо Чобанов” е изпълнена с гости , родители, приятели, жители на града.Началото започва с музикален фон и разказ на водещата за легендата , която разказва за далечна земя, в дебрите на вековна гора където живели две феи с безгранична мощ. Едната била силата и владеела танца, а другата – песента. Срещнали се техните съдби и създали магия , която да достигне до най – много деца с чисти сърца и да усетят силата на песента и танца. Тези две сили се обединяват за да се роди една „ работилница” за магии , Музикално – танцова формация „Фани Бенова „, рожба на отличните ръководители - Марияна Йосифова и Фани Бенова.Фани Бенова започва работа С ДМФ” Щурче”, а с годините се създават ТФ “Зареница” , ВГ „Ро войс” и ДТФ „НАЙ” .

Тази формация се превръща в нарицателно име за талант в нашия град Смолян.Поклон пред името и величието на Фани Бенова !Благодарности за нейните последаватели и ръководители на музикални формации и групи.

В концерта взеха участие съставите на ТФ” Зареница”, с ръководители Марияна Йосифова , Теодора Георгиева и корепетитор Владимир Палаузов .

Те се представиха с „Трите пъти”, „Хумореска”и „Трънке, Тодорке”.

Танцът е „език на тялото”. Танцът е „зрителна музика”.

Танцът е силата на родопчанина . Тава показват нашите танцьори.

ВГ „Ровойс” с ръководител Мая Пичурова изпълниха : „Мари моме”, „Вечерай Радо” , „Тъгата на Яна”, „Lift meup” . Песента е душата на изпълнителя. Много любов , талант, отдаденост са нужни, за да стигнеш върха . Певците са там. И са силни.Аплодисментите са заслужени.

ТФ” Най” с ръководители Марияна Йосифова , Теодора Георгиева и корепетитор Владимир Палаузов, покориха сцената с техните изпълнения :„Комар муха водеше” . „Рок” , „Ах, от този мечо” , „Фуга”,”Бал на мишките” .

Настроение ,музика, удоволствие сякаш изригва от сцената и бурни аплодисменти.

ДМФ „Щурче” с ръководител Мая Пичурова взриви цялата публика . От „Бонбуландия” , през ”Шарен карнавал”, до .”Бърборани , сладурани „ и „Свири щурче”, децата доставят радост и щастие.

„Sleepwalkingz” с ръководител Руси Йосифов с участието на малки и големи деца , енергични и силни , усмихнати и щастливи, представят своя танц , за да предизвикат буря от аплодисменти в цялата зала. Индивидуалните изпълнения на Борислав Маджаров

,Божидара Николова, Кристина Иванова и Радостина Петева / бивши възпитаници на музикалната формация/с техните изпълнения се преклониха пред паметта на Фани Бенова и направиха поздрав за всички в залата.

Изпълненията им ”Сбогуване”, „Вчера, днеска,утре ,отначало”„Опит за летене” и „Твоите очи Лено мори” ,въздействаха емоционално, а в очите на някои се появиха и сълзи.Заслужено получиха своите аплодисменти.

Децата в нашето читалище, които участват в различни музикални танцови и вокални групи са отговорни. Те се подкрепят ,обичат, прощават си и вярват в себе си. Те достигат музикални висини, от които черпят сили и създават музика.Те носят доброта.На този фон малката Елисия рецитира стихотворение :

Позна ли я, усмихната , доверчива,

Върви по пътя си – раздава топлина

Раняват я, но не унива

Наричана с много имена.

Не се натрапва, търпеливо чака,

Обича малките и простички неща!

Като звезда изправя тихичко във мрака,

а сутрин се превръща в светлина!

Позналия- това е Добротата,

Създадена преди света-

И днес се ражда на земята

Като месия за човешката душа!

Залата притихва , Всички участници са на сцената и в хор дават отговор с песента „ Дано ,дано, дано”.

В края на концерта ,както традицията повелява и тази година се отдава признателност на нашите абитуренти , които години наред изпълват залите на читалището със своите песни и танци.

От името на Настоятелството ги поздрави Момчил Караиванов , който им раздаде грамоти и пожела успешен старт в живота.

От своя страна абитурентите благодариха за многото грижи, положени за тях .

Поздравителен адрес бе прочетен от кмета на Община Смолян господин Николай Мелемов. Цветя бяха поднесени от кмета ,родители , близки ,приятели за ръководители и абитуренти.

С пожелание „ До нови срещи !” концерта завърши.

Вирни се горе