С изложба и прожекция библиотеката отбеляза Деня на българското кино

С изложба и прожекция библиотеката отбеляза Деня на българското кино

Ученици от 5 и 6 клас на СУ „Отец Паисий” – гр. Смолян, водени от учителите г-жа Нанева, г-жа Иванова и г-жа Михайлова гостуваха на обновения отдел „Изкуство” на Регионална библиотека.

Поводът за посещението им бяха инициативите, подготвени от библиотекарите по отбелязване Деня на българското кино – 13 януари, обявен от 2005 г. с Указ на МС.

Изложба, запознаваща с историята на родната кинематография бе подредена в отдел „Изкуство” и запозна учениците с първите му 108 години. В изложбата са включени книги, албуми, периодични издания, богата колекция от български филми на DVD, както табла със сцени от български филми и знакови филмови актьори – Невена Коканова, Григор Вачков, Катя Паскалева, Стефан Данаилов, Петър Слабаков, Доротея Тончева и др.

Учениците с голям интерес изгледаха любимия на поколения българи филм „С деца на море”, който бе един от трите излъчвани през деня филми в библиотеката, наред с „Щурец в ухото” и „Оркестър без име”.

За да могат повече читатели да си припомнят старите ни киноленти, а други да се запознаят с шедьоври на българското кино, всеки ден в 14:00 ч. от 16-ти до 19-ти януари 2023 г. ще се излъчват филми от фонда на библиотеката. Единствените условия са да се направи предварителен избор на филм, който да се гледа от минимум 5 човека аудитория.

За справки и записвания: отдел „Изкуство”, тел:0301/62524.

Вирни се горе